U trendu

CG: Lekari od nove vlasti traže veće zarade

PODGORICA – Sindikat doktora medicine u Crnoj Gori, očito nezadovolji statusom i stanjem u zdravstvu tokom protehodne vlasti, traži veće plate i sastanak sa minisarkom Jelenom Borovinić Bojović.

U pismu ministarki Bojović oni traže sastanak na kojem bi predstavili zahteve za veće plate i koeficijente zarada, rešavanje stambenog pitanja i bolje uslove u bolnicama, kako bi se sprečilo napuštanje zdravstvenog sistema.

Predsednica Sindikata doktora medicine Milena Popović-Samardžić kazala je za podgorički Dan da očekuju da novo rukovodstvo Ministarstva zdravlja počne sa rešavanjem nagomilanih problema u sistemu.

„Naši ciljevi su unapređenje socio-ekonomskog položaja lekara, sprečavanje daljeg odliva ljekara, kroz povoljnu stambenu politiku, kao i uređenje zdravstvenog sistema uvođenjem protokola i normativa u cilju unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite“, kazala je Popović-Samardžić.

S obzirom na to da je nova ministarka iz redova lekara, kako je istakla, u Sindikatu veruju da će biti značajno lakše raditi na unapređenju zdravstvene zaštite, „jer joj problemi u crnogorskom zdravstvu niesu nepoznanica“.

„Verujemo i nadamo se uvrštavanju lekara u Zakon o zaradama u javnom sektoru, kao i regulisanju koeficijenata shodno nivou odgovornosti i kompleksnosti posla koji obavljamo, kako i sam zakon kaže“, rekla je Samardžić.

„Nadamo se ukidanju zelenaških, ili kako ih mi volimo nazvati robovlasničkih ugovora kroz povoljnu stambenu politiku za lekare. Uzdamo se u profesionalan rad koji će za razliku od prethodnog ministra Kenana Hrapovića zapošljavanje u zdravstvu i izbor direktora u zdravstvu odvojiti od uticaja politike i političke pripadnosti“, navela je.

Sve će to, dodaje, doprineti većem nivou kvaliteta koji će osetiti ne samo zaposleni u zdravstvu, već i sami građani. Ovim pristupom ćemo sprečiti da najbolji od nas odlaze iz Crne Gore“, kaže Popović-Samardžić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar