U trendu

CG MVP:Zakon eksluzivno pravo nacionalnog zakonodavca

PODGORICA – Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore u odgovoru portparolki ruskog resora za spoljne poslove, Marijii Zaharovoj, navelo da je nejasno kako bi Zakon o slobodi veroispovesti mogao da utiče na “globalno jedinstvo pravoslavnog svijeta”.

“Zakon o slobodi veroispovesti, deo je svakog unutrašnjeg pravnog poretka i ekskluzivno pravo nacionalnog zakonodavstva svake nezavisne i slobodne države”, navodi se u reagovanju crnogorskog ministarstva spoljnih poslova na izjavu Zaharove da „ako crnogorsko rukovodstvo želi da nađe one koji se mešaju u njena unutrašnja pitanja, onda je potrebno da okrenu glavu za 180 stepeni i da pogledaju na sasvim drugu stranu“.

Zaharova je još rekla da donošenje Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori ima „destruktivni uticaj na jedinstvo pravoslavnog sveta“.

U saopštenju crnogorskog MVP se navodi da iako u ovoj oblasti ne postoje, kako kažu, tvrdi i jasno kodifikovani međunarodni standardi, Crna Gora je, bez obaveze da to učini, i ovaj Zakon pripremala, usaglasila i usvojila uz pomoć i konsultacije sa Venecijanskom komisijom.

Dakle, ističu, uz saglasnost najuglednijih evropskih i globalnih autoriteta kada je reč o ovim pitanjima.

„Potpuno je stoga neobjašnjivo i krajnje neuverljivo kako bi usvajanje jednog zakona, identičnog ili vrlo sličnog sa bilo kojim zakonom ovog tipa u bilo kojoj sekularnoj demokratskoj državi, uz to donesenog na pomenuti način, u jednoj maloj državi na Zapadnom Balkanu, moglo imati ‘svetski značaj, ođek i uticaj na globalno jedinstvo pravoslavnog sveta’, kako se to tvrdi u izjavi portparolke ruskog MID-a“, navodi se u saopštenju MVP.

Za crnogorski MVP je, kažu, još manje jasno kako je moguće da ovakve i slične izjave, u periodu pre i nakon usvajanja zakona, nisu mešanje u unutrašnja pitanja Crne Gore.

“Glava Crne Gore zaista je okrenuta za 180 stepeni, ali ka vrednostima evropske i evroatlantske zajednice i to je, verovatno, suštinski razlog nerazumevanja”, navodi se u reagovanju Ministarstva spoljnih poslova na izjavu Zaharove, preneo je podgorički portal Analitika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.