U trendu

CG: Pismo evropskim institucijama povodom hapšenja novinara

PODGORICA – Ministarstvo spoljnih poslova uputilo je pismo evropskim institucijama – Evropskoj komisiji, OEBS i Savetu Evrope povodom, kako navode, objavljivanja laÅŸne vesti na portalima IN4S i Borbi o navodnoj eksploziji u „Vili Gorica“ u Podgorici.

Nakon hapÅ¡enja urednika podgoričkih portala IN4s i Borba, Gojka Raičevića i DraÅŸena Åœivkovića, naime, iz Evropske komisije su poručili da je novinarima potrebno pogodno okruÅŸenje koje će im omogućiti da rade bezbedno i bez straha od maltretiranja, političkog pritiska, cenzure ili progona.

Na pitanje podgoričkih Vijesti da komentariÅ¡u hapÅ¡enje Raičevića i Åœivkovića, iz Komisije su poručili da će paÅŸljivo pratiti razvoj događaja u Crnoj Gori u kotekstu njenog priključenja Evropskoj uniji.

U danasnjem pismu crnogorske vlade je navedeno da izvršna vlast bezrezervno teşi stvaranju bezbednog i podsticajnog okruşenja za slobodne i profesionalne medije u Crnoj Gori, kao ključnog aspekta politike snaşenja vladavine prava.

„Ovakvo političko opredeljenje ostvaruje kroz izgradnju zakonodavnog okvira usaglaÅ¡enog sa najviÅ¡im evropskim standardima, kreiranje transparentnih i ravnopravnih modela podrÅ¡ke finansijskoj odrÅŸivosti nezavisnih medija i stvaranje ambijenta nulte tolerancije na nasilje prema novinarima“, navodi se u saopÅ¡tenju objavljenom na sajtu vlade.

Kada je reč o zakonodavnom okviru, navodi se, da su sve ekspertske analize evropskih partnera pokazale da je Crna Gora posvećena njegovom kreiranju i implementaciji zasnovanim na visokim međunarodnim standardima.

To, kako navode, potvrđuju pravni akti kojima je regulisano pitanje poloÅŸaja i funkcionisanje ukupne medijske zajednice, ali i aktuelni zajednički rad vlade Crne Gore, Saveta Evrope i Evropske komisije na daljem unapređenju zakonodavnog okvira.

„Povodom laÅŸne vesti o navodnoj eksploziji u Vili Gorica u Podgorici, koja je objavljena na portalima IN4S i Borba (Gojko Raičević, glavni i odgovorni urednik IN4S i DraÅŸen Åœivković, glavni i odgovorni urednik portala „Borba“), izjasnio se drÅŸavni tuÅŸilac u Osnovnom drÅŸavnom tuÅŸilaÅ¡tvu u Podgorici konstatujući da se u radnjama ova dva lica stiču elementi krivičnog dela izazivanja panike i nereda. Konkretno, u ovom slučaju, evidentno je da su Åœivković i Raičević preneli, odnosno plasirali informaciju koja je bila neistinita, uz ozbiljne indicije da se radi o pokuÅ¡aju meÅ¡anja u unutraÅ¡nja pitanja Crne Gore sa namerom destabilizacije drÅŸave i naruÅ¡avanja javnog reda i mira“, navedeno je u pismu.

Crna Gora je, dodaju, slobodno i demokratsko društvo u kojem se bez ograničenja mogu iznositi različita mišljenja u odnosu na mnoga društvena pitanja kao i politike vlade, uz uslov da se organizuju po zakonu i bez ugroşavanja prava drugih.

„Međutim, Crna Gora je sve viÅ¡e izloÅŸena hibridnim pretnjama i elementima hibridnog ratovanja i mi smo kao članica NATO duÅŸni da se tome suprotstavimo. S toga drÅŸavni organi moraju intervenisati i sprečavati svaki pokuÅ¡aj naruÅ¡avanja javnog reda i mira, očuvanja drÅŸavnog suvereniteta i zaÅ¡titu Ustavnog poretka. Pitanje bezbednosti novinara i plasiranja laÅŸnih vesti javnosti ne smemo percipirati samo kao crnogorski specifikum, imajući u vidu da je reč o globalnom izazovu, sa kojim se suočavaju ne samo zemlje iz regiona, već i određene EU članice, kao i druge drÅŸave“, stoji u saopÅ¡tenju.

Osuđujemo, ističu, svaki napad na slobodu izraÅŸavanja, ali ne treba prenebregnuti činjenicu da je često i pitanje profesionalnog standarda upitno u situacijama kada medijske kuće pretpostavljaju profit ili druge interese potrebi javnosti da bude informisana.

„Ostajemo posvećeni daljem jačanju medijskih sloboda i zaÅ¡titi novinara, kao i stvaranju uslova za podizanje profesionalnih standarda“, zaključeno je u pismu Ministarstva spoljnih poslova evropskim institucijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar