U trendu

CG:Svaki šesti par ima problem da zasnuje porodicu

PODGORICA – Iako preliminarni podaci pokazuju da je na teret Fonda zdravstva za prvih 11 meseci prošle godine urađen 421 postupak vantelesne oplodnje, procenjuje se da u Crnoj Gori problem neplodnosti ima oko 100.000 osoba, pišu Dnevne novine.

U 2019. godini na teret Fonda urađeno je 569 postupaka vantelesne oplodnje, ali ovi podaci ne daju jasnu sliku o tome koliko je problem neplodnosti zastupljen u Crnoj Gori jer se brojke odnose samo na osobe koje su koristile pravo na besplatnu VTO, na teret Fonda, navodi portal RTCG.

O tome koliko je pomoć države u rešavanju tog problema potrebna, možda više govori nedavno pokrenuta onlajn peticija kojom se traži veći broj besplatnih vantelesnih oplodnji u Crnoj Gori, a koju je za samo mesec i po dana potpisalo 4.548 osoba.
Prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju, trenutno na teret Fonda idu troškovi za tri postupka VTO.

Žana Mihaljević, koja je pokrenula peticiju i sa Slobodankom Aleksić osnovala fodaciju „I ja imam pravo da budem mama”, smatra da to nije dovoljno.

„Mi zvanične podatke o tome koliko se osoba u Crnoj Gori suočava sa problemom neplodnosti nemamo, ali procenjuje se da je reč o 100.000 osoba. To znači da svaki šesti par ima problem da zasnuje porodicu. To je 18 odsto stanovništva”, naglašava Mihaljević.

Ona ističe da bi trebalo omogućiti neograničen broj besplatnih VTO, kao što je to urađeno u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.