U trendu

Cifakis: Grčka vlada će „preživeti“ glasanje o poverenju

ATINA – Prema svim predviđanjima, grčka vlada će preživeti glasanje o poverenje i napokon uspeti u grčkom parlamentu da ratifikuje Prespanski sporazum, kaže Nikolaos Cifakis, profesor na Univerzitetu Peloponez.

On je za portal European Western Balkans rekao da očekuje da će vlada Aleksisa Ciprasa uspeti da dobije poverenje poslanika i da ratifikuje Prespanski sporazum kroz „dve skupštinske većine“.

U procesu dobijanja ponovnog poverenja pomoći će joj neki od poslanika iz stranke Nezavisni Grci, dok će u slučaju ratifikacije Prespanskog sporazuma biti podržana od strane pojedinih nezavisnih poslanika, uglavnom iz redova stranke Potami, rekao je Cifakis.

Glasanje o poverenju vladi inicirao je upravo premijer Cipras nakon što je lider Nezavisnih Grka i ministar odbrane Panos Kamenos dao ostavku i odbio da podrži vladu u procesu ratifikacije Prespanskog sporazuma.

„Paradoksalno je što je podela između Ciprasa i Kamenosa povećala izglede za ratifikaciju Prespanskog sporazuma“, ističe Cifakis.

Prema njegovim rečima, to je zato što je lider Nezavisnih Grka Panos Kamenos prihvatio da njegovi poslanici, koji nisu ministri, glasaju za poverenje vladi bez ikakvih posledica.

„To je aranžman koji omogućava dobru poziciju i Ciprasu i Kamenosu“, objašnjava Cifakis.

Upitan šta će se dogoditi ukoliko vlada u parlamentu ne uspe da ratifikuje Sporazum iz Prespe, on je kazao da je teško da se predvidi takav scenario.

„Koliko ja znam, ne postoji ‘Plan B’. Mislim da sve političke stranke, uključujući one iz opozicije, pretpostavljaju da će Prespanski sporazum biti ratifikovan“, zaključuje profesor Cifakis.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.