U trendu

Cipras: Razgovaramo sa Briselom o produženju Turskog toka

ATINA – Grčka vodi dijalog sa Evropskom unijom o produženju gasovoda Turski tok preko teritorije Grčke do drugih članica Evropske unije i za to ima jake argumente, izjavio je danas grčki premijer Aleksis Cipras.

Premijer Grčke je, u ekskluzivnom intervjuu za rusku agenciju Tas s uoči sutrašnje posete Moskvi, rekao da su zvanična Atina i druge evropske zemlje uverene da Evropska unija mora uspostaviti saradnju sa Ruskom Federacijom na realizaciji projekta Turski tok, koji, prema mišljenju Grčke, ne treba da bude samo Turski tok, već i Evropski tok u okviru diverzifikovane strategije u energetskoj sferi.

„Pregovaramo o tome u Evropskoj uniji. Verujem da su naši argumenti jaki. Uporni smo i strpljivi, i verujem da ćemo možda imati pozitivne rezultate u budućnosti“, izjavio je Cipras.

Naglasio je i da energetska saradnja predstavlja vrlo važnu sferu u grčko-ruskim odnosima.

„Smatramo da je Rusija važan partner u energetskom sektoru, jer ima bogate izvore energije“.

Gasprom je u maju 2017. godine počeo izgradnju podvodnog dela gasovoda Turski tok, čija je izgradnja završena 19. novembra 2018. godine.

Morski deo gasovoda, u dužini od 930 km, proteže se po dnu Crnog mora do obale Turske, nakon čega će biti izgrađen kopneni deo, u dužini od 180 kilometara, koji će ići do granice Turske sa susednim zemljama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.