U trendu

Cipras: Vreme je region da postane simbol evropske vizije

ATINA – Bivši grčki premijer Aleksis Cipras smatra da je vreme da region postane katalizator mira, simbol eropske vizije i snaga zajedničkog projekta koja je potrebnija više nego bilo kada pre.

“Narednih dana Evropski savet će doneti odluku o datumu pregovora za Severnu Makedoniju sa EU. Ta odluka će pokazati da li blok može da bude hrabar kao što je hrabra mlada, dinamična i balkanska zemlja koja tropa na njihovoj vrati”, ističe Cipras u kolumni za Fajnenšl tajms.

Kako Cipras navodi, izbor će biti između čvrstog povezivanja Severne Makedonije i Zapadni Balkan sa EU, ili će se rizikovati ulazak u novu krizu.

Prema njegovim rečima, odluka EU će biti ključna ne samo za Severnu Makedoniju i za region, već i za ono što priča Evropa, njenu bezbednost i za šta se zalaže.

“EU ima priliku da dokaže da je sigurna snaga za mir i ekonomski razvog. Odluka o početku pristupnih pregovora će biti snažan odgovor na one snage koji nameravaju da utope Evropu i Balkan i ponovo da vrate nacionalizam, unilateralizam i fragmentaciju”, objašnjava Cipras u svojoj kolumni.

Dodaje da je potpisivanje Prespanskog sporazuma učinio više od otvaranje izgleda za učlanjenje u EU, jer je istakao važnost samog evropskog projekta u jedan od najtežih trenutaka.

Između 2014. i 2017. godine, navodi Cipras, svi su videli posledice odluke o zamrzavanju daljeg proširenja EU.

Cipras, takođe, podseća na izjavi odlazečeg predsednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera koji je rekao da “ukoliko ne uspeju da pretvore Zapadni Balkan u nove zemlje članice EU, ponovo će doživeti iste probleme iz devedeseth”.

Integracija Zapadnog Balkana, dodaje Cipras, predstavlja investiciju u EU bezbednost, ekonomski razvoj i uticaj.

“Početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom puno bi značilo za narode tih zemalja koji su u međuvremenu, dok se rešavaju druge velike prepreke, razrešili međunarodni spor”, piše bivši grčki premijer i aktuelni lider opozicije u toj zemlji.

Kako kaže, Severna Makedonije je ispunila zalaganja po pitanjima manjinskih prava, doprinela dobrosusedskim odnosima i regionalnoj stabilnosti, napravila reforme u pravosuđu, javnoj administraciji i nastabili borbu protiv organizovanog kriminala.

“U ovom ključnom periodu, pozitivna odluka EU će biti jasan signal za građane Evrope, Balkana i šire da je sprovođenje hrabre reforme i odbacivanje nacionalizma vredno uraditi”, zaključio je Cipras, naglasivši da je period evropske istorije kada je Balkan bio katalizator podelje i vojne završen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.