U trendu

Čistoća uzorkovanog kiseonika iz UKC RS gotovo 100 odsto

BANJALUKA – Rezultat uzorkovanog kiseonika uzetog sa Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske je 99,90 odsto na jednoj lokaciji, a na drugoj 99,92 odsto, saopštio je danas predsednik vlade Srpske Radovan Višković i najavio krivične prijave protiv onih koji su pokrenuli ovo pitanje.

Višković je na vanrednoj konferenciji za novinare saopštio da je kvalitet medicinskog kiseonika puno bolji nego što je zakonom propisano za lek.

Rezultati su pokazali da nema nikakve afere sa kiseonikom i nije ni postojala.

„Vlada Republike Srpske će u narednim danima podneti krivične prijave protiv svih onih koji su prouzrokovali štetu zdravstvenom sistemu Republike Srpske“, rekao je premijer.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić je rekao da su analize potvrdili da je kiseonik koji se koristi u bolnicama u Srpskoj apsolutno ispravan i da se može koristiti u medicinske svrhe.

Šeranić je rekao da je proteklih dana dobijao pitanja zabrinutih porodica lica koja se leče u UKC-u, kojima je potrebna kiseonička podrška, dodajući da će javnosti pokazati sadržaj tih mejlova.

Istakao je da isti kiseonik koji se koristi u bolnicama Republike Srpske koriste i bolnice u Federaciji BiH i dodao da je to tako već 30 godina.

Ministar je upozorio da pitanja poput ovog ne smeju da služe u političke svrhe, naglašavajući da je u pitanju zdravlje ljudi i da se tog nikako ne treba praviti afere.

Šeranić je rekao da on i njegova porodica dobijaju pretnje zbog tzv. afere sa kiseonikom, prenela je Radio televizija RS.

Prema rezultatu analize, rekao je, u bolnici „Dr Mladen Stojanović“ u Prijedoru kiseonik je čistoće 99,96 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.