U trendu

Čović: Dodik u mom društvu nikad nije govorio o nezavisnosti RS

Lider HDZ BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da predsednik Republike Srpske Milorad nikada u njegovom društvu nije govorio o nezavisnosti Republike Srpske, ocenivši da se takve Dodikove izjave mogu dovesti u vezu sa situacijom izmedju Srbije i Kosova.

„Unitarizam i separatizam hrane jedno drugo, a onda se nadmudrujemo ko je veći političar za svoj narod“, rekao je Čović novinarima posle sednice Predsedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS), krovne političke organizacije koja okuplja sve hrvatske stranke u BiH.

On danas nije želeo da komentariše Dodikove izjave o prekidu saradnje BiH sa NATO-om, navodeći da, „kada bi komentarisao šta njegove kolege govore, ne bi radio ništa drugo“.

„Evroatlantske ambicije BiH nemaju alternativu. Nije nama tajna da RS ne želi u NATO. Svaki dan smo bliže NATO-u, razumevajući da jedan od naroda to vidi drugačije“, naglasio je Čović.

Lider HDZ BiH je dalje rekao da se neće odazvati pozivu za sastanak bošnjačkog potpredsednika Refika Lende (SDA) o formiranju nove Vlade Federacije BiH.

Čović je rekao da „ne vidi nikakvog smisla u tom sastanku i da je poziv prosledio predsednici Federacije Lidiji Bradari (HDZ BiH)“.

Komentarišući špekulacije da bi visoki predstavnik Kristijan Šmit mogao nametnuti nove odluke, da bi se deblokirao proces formiranja vlasti u tom bh. entitetu, lider HDZ BiH je kazao da „ne bi nagadjao šta će Šmit uraditi“.

„Mnogi očekuju reagovanje Šmita. Ja ne bih nagadjao šta će uraditi. Vrlo jasno smo govorili da nam ne treba nametanje, ali ako se neko igra s tim, ta rešenja mogu biti samo kratkoročna za odblokiranje procesa“, ocenio je Čović.

Prema njegovim rečima, ako se želi menjati bilo šta u Izbornom zakonu, te izmene moraju podrazumevati legitimno predstavljanje, odnosno hrvatskog člana Predsedništva BiH moraju birati Hrvati, kao i delegate u domovima naroda.

Nova Vlada Federacije BiH još nije formirana, jer saglasnost za njeno imenovanje nije dao potpredsednik Refik Lendo, koji smatra da SDA, kao stranka sa najviše osvojenih glasova u Predstavničkom domu FBiH treba da bude sastavni deo nove izvršne vlasti.

S druge strane, HDZ BiH je sa strankama okupljenim oko probosanske koalicije „Trojka“ – SDP, Narod i pravda i Naša stranka, potpisao sporazum o zajedničkom formiranju vlasti na državnom nivou i u FBiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar