U trendu

Čović: Niko više neće nametati rešenja u BiH

MOSTAR – Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas da ne veruje da će u BiH više iko nametati rešenja i da je uloga novog visokog predstavnika „tranzicija“ da bi BiH funkcionisala kao normalna zemlja.

„Ne verujem da će iko nametati ijedno rešenje. Mi ćemo sami morati da se dogovorimo, to je ključ svega“, rekao je Čović na konferenciji za novinare povodom izbora novog visokog predstavnika BiH.

Podsetio je na dogovor političkih predstavnika u BiH da se u ovih šest meseci završi 14 uslova koji su postavljeni iz EU i Izborni zakon BiH da bi u julu dobili kandidatski status.

Dolazak novog visokog predstavnika značio bi da nešto ubrzano uradimo.

„Ako se neće odmah uraditi nešto, to će biti jednako izgubljeno vreme“, rekao je Čović.

Uveren je, kaže, da će novi visoki predstavnik imati zadatak da „napravi tu tranziciju, da se neke stvari dogovore“ da bi BiH počela da funkcioniše kao normalna zemlja.

Čović ipak nije optimista da će doći do ustavnih promena.

„Da li će imati kapacitet da stvori ambijent unutar političkih opcija da menjamo Ustav – voleo bih da to može imati, ali ja sumnjam u to“, rekao je Čović, prenela je RTRS.

Nemački Bundestag 20. januara zvanično je potvrdio kandidaturu Kristijana Šmita kao nemačkog kandidata za visokog predstavnika u BiH, čime je on i formalno postao kandidat za ovu poziciju.

Smit će na toj poziciji zameniti aktuelnog visokog predstavnika Valentina Incka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.