U trendu

Čović pred Odborom EP: Bošnjački političari su krivi za zastoj reformi u BiH

Lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović danas je pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta optužio bošnjačke političare da su krivi za zastoj reformi u BiH.

Članovima Odbora, kojima su se obratila i sva tri člana Predsedništva BiH, Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, Čović je rekao da evropskog puta u BiH nema „bez pariteta medju tri konstitutivna naroda u svim institucijama“ te države.

„Potreban je paritet, koji je i u skladu s Ustavom BiH, a koji se, nažalost, sve češće krši u ime dominacije većinskog naroda, posebno u Federaciji BiH. Moramo otkloniti tu anomaliju, tako ćemo ukloniti i kršenje ljudskih prava“, kazao je Čović.

Naveo je da su „pokušaj sprovodjenja retrogradnih agendi, ali i uspesi političke dominacije jednog naroda nad drugim, doveli do vrhunca nepoverenja i do zastoja ključnih reformi u zemlji“.

Čović je rekao da je „neprihvatljivo da se svi narodi u BiH ne mogu kandidovati na sve funkcije u zemlji“ i pozvao predstavnike Bošnjaka na dijalog i donošenje rešenja u vezi sa Izbornim zakonom.

Lider HDZ-a je podržao stav institucija Evropske unije da uvedu sankcije Rusiji, koju je osudio „za agresiju na suverenu Ukrajinu“.

„Mi u BiH posebno saosećamo u ovim teškim danima. Mogu lično posvedočiti da smo stotine izbeglica iz Ukrajine već smestili u Medjugorje i Mostar i da su primljeni otvorenog srca“, rekao je Čović.

Govorio je i o ratu u BiH i putu koji je ta država prošla od završetka sukoba 1995. godine do danas.

„Posle četiri godine najtežih kršenja ljudskih prava, upravo na temeljima Dejtona, tri konstitutivna naroda BiH već četvrt veka grade BiH. Danas i dalje snažno zagovaramo našu budućnost u okviru EU i duboko sam uveren da možemo ostvariti naš put“, naveo je Čović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.