U trendu

Čović: U novo Veće ministara ne bih ušao bez SNSD-a

DRVAR – Predsednik HDZ BiH Dragan Čović najavio je da će Hrvatski narodni sabor (HNS) u ponedeljak uputiti dopis kojim će pokrenuti raspravu o Izbornom zakonu.

„Ići ćemo sa inicijativom HNS-a prema našim partnerima s kojima želimo da razmišljamo o budućnosti BiH, posebno Federacije BiH. Već u ponedeljak s jednim dopisom ćemo pokrenuti raspravu o Izbornom zakonu“, izjavio je Čović novinarima u Drvaru nakon sednice Predsedništva HNS-a.

Na pitanje da li bi HDZ ušao u novo Veće ministara bez SNSD-a Milorada Dodika, Čović je odgovorio da ne bi, prenosi RTRS.

On je rekao da je na današnjoj sednici Predsedništva HNS-a postignut dogovor o jedinstvenom delovanju kada je reč o bilo kakvim političkim aranžmanima, bez ostavljanja prostora za bilo kakve podele.

„Ali osnova svega je da konkretnim obilascima izdvajamo problem po problem te da sa entitetskog i kantonalnog nivoa pomognemo. Naravno da ćemo ovaj prostor izdvojiti kao područje interesa Republike Hrvatske iz više razloga jer je i granica s te strane. Međutim, i mi moramo to uraditi s nivoa kantonalne Vlade, pa onda sa viših nivoa vlasti za ljude koji ovđe žive da im olakšamo život“, naveo je Čović.

Pitanje Izbornog zakona je uslov HDZ-a za formiranje Vlade FBiH, što po zahtevima HNS-a znači promenu u načinu izbora delegata za Dom naroda, ali i način izbora člana Predsedništva.

(Tanjug)

Napišite komentar