U trendu

Crkvene službe u Grčkoj uz stroge epidemiološke mere

ATINA – Bogosluženja širom Grčke na pravoslavni Veliki petak odvijaju se uz prisustvo vernika, ali uz stroge mere ograničenja koje je vlada propisala zbog Kovid 19.

Tokom Uskršnjih praznika na crkvenim službama prisustvo vernika je ograničeno mestima za sedenje, a sveštenici su dobili uputstva da se svakodnevno testiraju na KOVID-19, dok policija na kontrolnim punktovima duž autoputeva nadzire sprovođenje zabrane putovanja u zemlji, prenosi AP.
U Solunu jedan posetilac crkve Janis Gajdanidis rekao je da je srećan što prisustvuje službi na Veliki petak, pošto su grčke crkve prošlog Uskrsa bile zatvorene za vernike.

„U crkvi su nam obezbedili sedišta kako bismo mogli da posmatramo službu uz socijalno distanciranje, a svaka od ikona se dezinfikuje kad god joj se neko od vernika približi“, rekao je Gajdanidis.
Uskršnje službe zakazane za danas u Grčkoj odvijaju se uz ogranićeno prisustvo vernika i uglavnom na otvorenom, a subotnje večernje službe počeće ranije zbog policijskog časa.

Mnoga ograničenja koja su na snazi u Grčkoj još od početka novembra biće ukinuta od ponedeljka, kada će restorani i kafići moći da uslužuju kupce na otvorenom, a firme i usluge povezane sa turizmom treba da ponovo počnu da rade 15. maja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.