U trendu

Crnadak: Neizvesno kada će vlast u BiH biti formirana

NJUJORK/SARAJEVO – Ministar inostranih poslova BiH, Igor Crnadak, započeo je učešće na 74. zasedanju GS UN u Njujorku učešćem na neformalnom radnom sastanku posvećenom Zapadnom Balkanu, gde je rekao da je u ovom trenutku nemoguće proceniti kada će vlast na svim nivoima u BiH biti formirana.

Domaćin tog sastanka bila je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini, a glavne teme nastavak evropskog puta regiona, kao i odnosi u regionu

Govoreći o situaciji u BiH, ministar Crnadak je istakao da je u narednom periodu najvažnije da se u BiH uvede stvarna vladavina prava, posebno u smislu ostvarivanja rezultata u borbi protiv korupcije i obezbeđivanja poštenih izbora na kojima bi građani mogli slobodno da se izjasne, bez izlaganja pritiscima i pretnjama.

Ministar Crnadak je naglasio da su „svi u BiH svesni da napretka ka Evropskoj uniji neće biti bez formiranja vlasti na svim nivoima, te da su stranke koje su pregovarale o vlasti u prethodnih 11 meseci izgubile previše dragocenog vremena i stvorile veoma negativnu političku atmosferu, kao i da je u ovom trenutku nemoguće proceniti kad će vlast biti formirana“, prenela je sarajevska N1 tv.

Takođe je naglasio da su se kao rezultat takvih odnosa pojavile „antiustavne i antievropske političke inicijative koje su dodatno uznemirile javnost, te je pozvao Evropsku uniju da svaku takvu inicijativu osudi i odbaci.

Ministar je izrazio nadu da će konačan dogovor Beograda i Prištine biti postignut u najskorije vreme, te izrazio podršku napretku u sprovođenju reformi i na evropskom putu svih učesnika evropskog procesa na Zapadnom Balkanu.

Svoje učešće na GS UN Crnadak nastavlja danas sastancima sa funkcionerima Ujedinjenih nacija, te sastankom sa ministrom inostranih poslova Maršalskih Ostrva na kojem će biti potpisan Sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

Pored ministra Crnatka, na sastanku su učestvovali premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar inostranih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, ministar inostranih poslova Albanije Gent Čakaj, kao i kosovski predsednik Hašim Tači.

S obzirom na to da se radilo o jednom od poslednjih sastanaka sa Federikom Mogerini na njenoj funkciji visoke predstavnice EU za spoljnu i bezbednosnu politiku, ministar Crnadak je zahvalio za dosadašnju saradnju i izrazio nadu da će region nastaviti sa napretkom ka Evropskoj uniji nakon značajnih pomaka koji su napravljeni u periodu rada odlazeće Evropske komisije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar