U trendu

Crnadak odgovorio Dodiku: Doneli ste veliku nesreću narodu RS i za to ćete odgovorati

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak je danas osudio ocenu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da je Crnadak „obična politička štetočina“ i da je „ugrozio odnose RS i Izraela“.

„Veliku ste nesreću doneli narodu RS tokom svoje vladavine i odgovaraćete za to. Pravda je, kao i osveta, ponekad najsladja kada je dugo čekate. Zato se, kako vi to volite reći, često služi hladna“, napisao je Crnadak u pismu kojim je odgovorio Dodiku.

Dodik je juče u pismu nazvao Crnatka „običnom političkom štetočinom“ i optužio ga da je „ugrozio odnose RS i Izraela“.

Crnadak je naveo da se „slatko nasmejao“ Dodikovom terminu „štetočina“, upitavši „ima li veće štetočine od njega (Dodika) i njegovih poslovnih saradnika“.

On je ocenio da je Dodik „očigledno mnogo frustriran, jer je nekad bio moćna politička figura, a danas ga više niko ništa ne pita“.

„Kad takvu frustraciju pomešate s primitivizmom i bahatošću, dobijete ovo što javnost, nažalost, mora da trpi od vas u poslednje vreme“, napisao je Crnadak.

Odgovarajući na Dodikovu tvrdnju da je „ugrozio prijateljstvo RS i Izraela“, šef diplomatije BiH je istakao da ga ne zanima šef navodnog Predstavništva RS u Izraelu Arie Livne, niti Dodikovo prijateljstvo s njim, već da je pozvao institucije RS da reaguju u skladu sa svojim nadležnostima, jer je Vlada Izraela poslala „ozbiljne poruke“ o tome da Predstavništvo RS u Izraelu ne postoji već dve godine.

Crnadak je naveo da je od vlasti Izraela stiglo obaveštenje da Predstavništvo RS u poslednje dve godine u toj zemlji nije imalo nikakve zabeležene aktivnosti, da je šefu Predstavništva Arie Livneu zabranjen pristup svim institucijama u Izraelu i da je nepoželjan na bilo kakvim sastancima u kojima učestvuju izraelski zvaničnici.

„To su sve tvrdnje Ministarstva inostranih poslova Izraela, pa vas molim da ovaj problem, koji očigledno imate, rešavate s njima“, poručio je Crnadak Dodiku.

Ministar spoljnih poslova BiH opovrgao je i Dodikovu tvrdnju da mu se nikada nije obratio kao šef diplomatije BiH, navodeći da je prvi telefonski poziv koji je obavio iz kabineta ministra, aprila 2015. godine, bio poziv predsedniku RS.

„Pozvao sam vas, kao predsednika RS, da vam kažem da sam preuzeo dužnost ministra, da sam ja predstavnik RS i da sam spreman da, kao ministar koji će ostvarivati vredne i korisne kontakte, zajedno uradimo što više za RS“, napisao je Crnadak.

Dodao je da je više puta razgovarao s Dodikom o važnim temama, kao što su rezolucija o Srebrenici, osporavanje Dana Republike Srpske i druge.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.