U trendu

Crnogorska agencija traži utvrđivanje odgovornosti TV Happy, Pink M i RTS

Savet Agencije za elektronske medije (SAEM) Crne Gore saopštio je da će od srpskog regulatora zatražiti utvrdjivanje odgovornosti televizija Hepi, Pink M i RTS zbog kršenja standarda i najavio mogućnost ukidanja emitovanja programa tih televizija na teritoriji Crne Gore.

SAEM u saopštenju navodi da će od Regulatornog tela Srbije za elektronske medije (REM) zatraži da pokrene proceduru za utvrdjivanje odgovornosti Hepi TV, TV Pink M i TV RTS1 zbog kršenja standarda propisanih Konvencijom o prekograničnoj televiziji i Direktivom o AVM uslugama i da preduzme adekvatne mere.

SAEM to traži jer je uočio da ti RTV-emiteri koriste „pogrdno, uvredljivo ili uznemiravajuće izražavanje koje podstiče intenzivne negativne emocije, iskazivanje neprijateljstva ili želju za diskriminacijom, kao i omalovažavanje ili obezvredjivanje pripadnika crnogorske nacionalnosti, negiranjem njihovog nacionalnog identiteta i posebnosti“.

„Podsećamo da je Konvencijom o prekograničnoj televiziji i Direktivom o AVM uslugama propisano da svi programski prilozi u pogledu njihovog prikazivanja i sadržaja treba da poštuju dostojanstvo ljudskog bića i osnovna prava drugih, kao i da posebno ne smeju neprikladno isticati nasilje ili podsticati rasnu netrpeljivost, kao i da ne smeju sadržati bilo kakvo podsticanje mržnje na osnovu rase, pola, vere ili nacionalnosti“, ističe crnogorska Agencija za elektronske medije. 

Uvažavajući da se radi o pitanju od javnog interesa, odnosno kršenju standarda propisanih medjunarodnim dokumentima, SAEM je pozvao REM Srbije da preduzme „neophodne radnje u cilju njihovog otklanjanja u najkraćem mogućem roku“.

„SAEM izražava očekivanje da će Regulatorno telo za elektronske medije u Srbiji, u skladu s našom dobrom dosadašnjom saradnjom, preduzeti neophodne radnje i sankcionisati kršenje programskih standarda u narednih 15 dana, što je i zakonom definisan rok”, navodi se u saopštenju.

Na taj način bi se, piše AEM, „doprinelo promociji i efikasnoj primeni preuzetih medjunarodnih obaveza u vezi sa slobodom prijema i reemitovanja sadržaja iz drugih država, u pravcu unapredjenja i zaštite kako slobode izražavanja, tako i drugih ljudskih prava gradjana“.

„Ukoliko se i nakon isteka roka nastavi kršenje medijskih standarda, Savet Agencije će preduzeti mere ograničavanja reemitovanja spornih programa na teritoriji Crne Gore“, upozorila je Agencija za elektronske medije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.