U trendu

Crnogorski mediji: Preinačena odluka, Kašćelan ipak u pritvoru

Veće podgoričkog Višeg suda preinačilo je odluku sudije Miroslava Bašovića i odlučilo da Slobodana Kašćelana i uhapšene navodne članove kavačkog kriminalnog klana pošalje u pritvor, preneli su večeras podgorički mediji.

Agencija Beta u Višem sudu nije uspela da dobije potvrdu te informacije.

Viši sud odbio je ranije danas predlog Specijalnog državnog tužilaštva da se Slobodanu Kašćelanu i još 13 osumnjičenih odredi pritvor zbog sumnje da su deo kriminalne organizacije koja je počinila ubistvo u pokušaju i ubistvo u saizvršilaštvu.

Mediji su preneli da su osumnjičeni pušteni usled nedostatka dokaza za krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Kao vodje kavačkog klana označeni su Radoje Zvicer, za kojim policija traga i Slobodan Kašćelan kojem su u utorak veče stavljene lisice na ruke.

Osim Kašćelana, pre tri dana uhapšeni su Vladimir Vučković (45), Miloš Radonjić (45), Krsto Maroš (38), Zoran Kažić (45) i Darko Prelević (30).

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović koji je hapšenje Kašćelana u nekoliko navrata nazvao najvećim uspehom crnogorske policije ocenio je da ovaj postupak sudstva ne umanjuje uspeh policije.

„Žao mi je što je Crna Gora u situaciji u kojoj jeste, moraćemo da se borimo izgleda. Neka svako snosi odgovornost za sve što se bude dešavalo u narednom periodu vezano za organizovani kriminal u Crnoj Gori“, rekao je Abazović.

Kašćelan se pre hapšenja branio sa slobode jer mu je odobreno jemstvo od pola miliona evra.

Navodni vodja „kavačkog“ klana Slobodan Kašćelan uhapšen je u Češkoj u decembru 2018. godine, po poternici Crne Gore koja ga je sumnjičila za ubistvo u pokušaju, stvaranje kriminalne organizacije i zelenaštvo.

Nakon što je Kašćelan izručen Crnoj Gori, u Višem sudu u Podgorici u decembru 2019. godine počelo je sudjenje za zelenašenje.

Na početku procesa Kašćelan je ponudio jemstvo u nekretninama u vrednosti od pola miliona evra kako bi se u daljem postupku branio sa slobode, što je sud prihvatio.

Sud je pored prihvaćenog jemstva odredio da Kašćelan ne sme da napušta teritoriju Kotora, da se redovno javlja kotorskoj policiji kao i da sudu preda pasoš.

Kašćelan je kategorički negirao navode optužnice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.