U trendu

Crnogorski tužilac: Rat u Jugoslaviji počeo slično dogadjaju danas u Tuzima

 Specijalni državni tužilac Crne Gore, Milivoje Katnić, ocenio je danas da je rat u Jugoslaviji 1990-ih godina „počeo dešavanjima sličnim današnjim u Tuzima“ – opštini kod Podgorice.

U Tuzima su žitelji danas protestovali zbog epidemiološke zabrane rada ugostiteljskih lokala i otvorili ih, a saobraćaj je uspostavljen tek posle višesatne blokade.

Tužilac im je poručio da „prati situaciju“ i da će „svi trpeti posledice nepropisne situacije“.

„Rat u Jugoslaviji je počeo dešavanjima koja liče na današnja u Tuzima“, ocenio je Katnić i dodao da se „ipak nada da do toga neće doći“.

Premijer Zdravko Krivokapić izjavio je danas da nikome neće dozvoliti „hajdučiju“.

Protestujući na čelu s predsednikom Opštine, Nikom Djeljošajem, gradjani danas nisu dozvolili policiji da zatvori lokale koji su jutros otvoreni urkos zabrani zbog epidemije, i mnogi su sedeli u baštama lokala.

Djolješaj je potom rekao će se gradjani razići, ali će ugostiteljski objekti nastaviti da rade. Dodao je da je to privremeno rešenje i najavio razgovor s predstavnicima Vlade.

U okviru strožih Crnoj Gori donetih u sredu, od danas su zatvoreni lokali u Tuzima, Danilovgradu i Baru gde je išao veliki broj gradjana Podgorice jer su tamo ugostiteljski objekti zatvoreni.

Predsednik Opštine Tuzi je u sredu ocenio da je protivepidemijska mera zatvaranja lokala u tom mestu „politički motivisana“. Većina medju tamošnjih oko 5.000 stanovnika su Albanci, Bošnjaci i muslimani.

Tužilac: Osobe koje remete odnose Srbije i Crne Gore poslale Belivuka u Crnu Goru

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić izjavio je danas da „postoje osobe koje remete odnose bratske Crne Gore i Srbije, pa su zato poslale Veljka Belivuka u Crnu Goru“.

„To su maniri jedne Obrenovićke Srbije. Ali kako smo znali sve te aktivnosti mi smo to sprečili“, rekao je Katnić na konferenciji za medije.

Belivuk je sa svojim saradnicima uhapšen početkom februara u Srbiji zbog niza kirivičnih dela.

Ranije je saopšteno da je 22. januara u Tivtu sprečeno ubistvo Belivuka i uhapšena je banda koja se pripremala da ga ubije medju putnicima u zgradi Aerodroma.

Uhapšeni su Radovan Stanišić, Mile Jovanović, Goran Marković.

Komentarišući optužbe iz Srbije da je pomoćnik direktora Uprave crngorske policije Zoran Lazović „šef Veljka Belivuka“, Katnić je rekao da da je Lazović jedan od najboljih policajaca na Balkanu i da su crnogorski policajci triput spasli život Belivuku, kao i vodjama „škaljaraca“ i „kavačana“.

Katnić je dodao da je Lazović ugrožen i da se štiti njegova bezbednost.

Pored toga, novinarima je rečeno da je Specijalno policijsko odeljenje podnelo krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbednost Dejana Peruničića i bivšeg agenta tajne pratnje Srdje Pavićevića jer su nezakonito snimali i pratili više osoba.

Katnić je kazao da zbog tajnosti postupka ne može da iznese koje su to osobe bile i koliko je političara i novinara medju njima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.