Cvijanović: Nećemo braniti BiH od onih koji je ruše

BANJALUKA – Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je do pre pola godine smatrala da treba da se da doprinos procesu formiranja vlasti na nivou BiH, ali da više ne razmišlja tako, jer je videla da RS može da funkcioniše samostalno i da može bez BiH.

Ona je u intervjuu za Glas plus dodala da postoji određena šteta po RS zato što su zaustavljeni neki projekti, prenosi RTRS.

„Smatram da će sve to ojačati Republiku Srpsku i da će ovo neformiranje vlasti (BiH) ojačati svest naših građana da smo kadri i da možemo sami, da znamo ko smo i šta smo i da ne damo da nam se to dira. Hoćemo da živimo zajedno, ali nećemo i ne damo da nam se bilo šta nameće, jer ni mi nikome ništa ne namećemo“, rekla je Cvijanovićeva.

Kao odgovorne za zastoj u procesu formiranja vlasti na nivou BiH, ona je označila bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) i predstavnike RS koji su izgubili izbore i sede u foteljama bez ikakvog političkog legitimiteta.

„Naravno, ne želim od odgovornosti da izuzmem ni međunarodnu zajednicu, jer je neko nasavetovao SDA da se ponaša tako kako se ponaša“, zaključila je predsednica RS.

Prema njenim rečima, formiranje vlasti (BiH) više nije politička tema, jer je dobila dokaz da RS može i bez toga.

„To namerno rade u Sarajevu sa ciljem da svetu pokažu da BiH ne može da funkcioniše i traže da bude potpuno centralizovana zato što je mrze ovakvu kakva je, jer mrze Republiku Srpsku, entitete, kantone“, rekla je Cvijanovićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.