U trendu

Cvijanović: Nema otvaranja migrantskih centara u Srpskoj

BANJALUKA – U Republici Srpskoj nema uslova za smeštaj migranata, a stranci koji su zatvorili svje granice nemaju prava da drže lekcije, poručila je danas predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović u Doboju.

Podsetila je da je to jasno oprededljenje i stav Republike Srpske definisan pre više od godinu dana.

„Nemamo uslova da se kod nas smeštaju migranti, ali uvek imamo problem onda kada su oni smešteni u određenim centrima u neposrednoj blizini ili na granici dva entiteta“, rekla je Cvijanović komentarišući najave da bi migrantski centar mogao biti formiran na teritoriji opštine Doboj-Istok, koja se nalazi na granici Republike Srpske i Federacije BiH.

Cvijanovićeva je, prenela je RTRS, naglasila da je stav Srpske jasan i da se ne razlikuje od stava članica EU.

“ Oni nemaju prava da nama govore šta ćemo mi raditi sa migrantima zato što su zatvorili svoje granice. Budući da su oni zatvorili svoje i mi smo svoje. Zašto je vaša kuća vama draža nego što je nama naša? Izvolite, radite to kod svoje kuće, pa ćemo i mi raditi što i vi radite“, rekla je predsednica Srpske u Doboju.

Navela je da nije saglasna sa pričama onih koji dolaze sa strane, a objašnjavaju da Srpska treba da reši problem migranata, da bude humana, da uspostavlja prihvatne centre – da budu njihov trajni smeštaj, dok u zemljama tih koji to kažu ulazak migranata nije moguć.

„To nije korektno. Čula sam neki dan visokog predstavnika u BiH (Valentina Incka), koji objašnjava kako treba (migrantski centri) da budu u Republici Srpskoj. Ja pitam zašto ne u Austriji?“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da migranti nisu ni krenuli u Republiku Srpsku, već su se zaputili u Nemačku, Francusku, Austriju, Belgiju.

“ Prema tome, nije fer da se problem rešava tako što će Evropa dići žice, a mi da se bavimo tim problemom“, istakla je.

Cvijanovićeva je dodala da je svesna da je sav teret na kantonalnim ili lokalnim vlastima u Federaciji BiH.

“ Vi imate zemlju u kojoj niko ne radi svoj posao, u kojoj ne možete da dobijete nikakvu adekvatnu zaštitu ili bilo kakvu pravu analizu ili pravi set mera koji bi uključivao sve nivoe vlasti, da imate tu neku polugu koja može nešto da definiše na nivou BiH, ljudi se time ne bave“, kazala je Cvijanović.

Kada bi, kako je rekla, bio podignut sporni prihvatni centar, uloga organa BiH bi bila samo da od Evrope traže novac za to.

(Tanjug)

Napišite komentar