U trendu

Da je Mali šengen zaživeo granice ne bi bile političko pitanje

LJUBLJANA, 31. maja ( Tanjug) – Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) u Ljubljani, dr. Zijad Bećirović smatra da pitanje otvaranja granica ne bi postalo političko pitanje broj jedan u regionu, da je ideja „malog šengena“ zaživela pre pandemije Covida.

„Mini Šengen bi nas sve bolje povezao i bili bismo otvoreniji jedni za druge, a ne kao sada da se plašimo jedni drugih. Otvorenost Srbije primećena je već duži period. Međutim, uvek postoje snage, koje žele da to umanje ili potpuno ignorišu“, kaže Bećirović.

Navodeći kao primer politizacije izjavu crnogorskog premijera Duška Markovića, da ova država sama određuje pravila o otvaranju granica, on kaže da je reč o odbijaju razgovora, dogovora, saradnje…

„Jasno je da se time želi izbeći saradnja, unapređenje dobrosusedskih odnosa, relaksacija uopšte života posle pandemije, nego je cilj stvoriti nove tenzije i politička prepucavanja“, navodi Bećirović, u pisanom intervjuu za Tanjug.

Na pitanje kako „čita“ poruke koje u tom kontekstu šalju i Crna Gora i Hrvatska i Srbija, Bećirović kaže da je, kada je reč o Srbiji, možda najbolji komliment njenoj politici konstatacija britanskog Gardijana da su se u vreme pandemije Covid-19 za njenu naklonjenost nadmetali Kina, Rusija, EU…

„Pošto imam brojne kontakte na međunarodnoj sceni, može se izvući opšti zaključak da treba razlikovati srpsku politiku do 2012. i posle 2012.godine. Tu je zaista napravljen ogroman iskorak, jer se Srbija repozicionirala u regionalnim i međunarodnim odnosima, sa potpuno novim imidžom i njena pozicija nije bila nikad jača u proteklih 30 godina. Važno je nastaviti sa takvom politikom koja će tek doneti prave rezultate“, ističe Bećirović.
Kaže da je na temu aktuelnih događaja u regionu razgovarao i sa zvaničnicima EU u Briselu, te da je teško razumeti ponašanje Podgorice.

„Crna Gora pokušava graditi svoj identitet na antisrpstvu. Nije dobro da bilo ko gradi svoj identitet na ‘anti’ prema nekome“, kaže Bećirović

On navodi da se u Crnoj Gori, pored apsolutnog zanemarivanja Srba i njihove isključenosti iz društvenog i političkog života, stvaraju nove napetosti, koje mogu proizvesti ozbiljan konflikt.

„Crnogorska vlast ponavlja da su multietničko društvo, da je navodno inkluzivna, a sve ključne položaje u državi drže etnički Crnogorci. Zbog toga se ne sme dozvoliti zloupotreba popisa stanovništva u Crnoj Gori iduće godine. Bošnjake u Crnoj Gori je režim podelio na tri etničke zajednice, Bošnjake, Muslimane i Crnogorce islamske veroispovesti. Režim je tamo negde 1993. godine formirao privatnu Islamsku zajednicu, koja nema ama baš nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom i tamošnjim muslimanima. Albance je podelio i posvađao na muslimane i katolike i izazvao čak i fizičko nasilje. Sada su na red došli Srbi i Srpska pravoslavna crkva (SPC), i tu je naleteo na tvrd orah“, objašnjava svoj stav direktor IFIMESA.

On poručuje da crnogorske vlasti moraju znati da NATO neće rešavati njena unutrašnjopolitička pitanja.

Bećirović, kada je reč o Hrvatskog, smatra da tamošnja vlast, koju u osnovi drži Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), stvara nepotrebne dodatne probleme u regionu, od Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Kako ocenjuje, hrvatsko predsedavanje EU nije najbolje ocenjeno, i ističe da su se obistinile procene IFIMESA da Hrvatska tokom predsedavanja EU neće pomoći regionu na putu u EU.

„Hrvatska, mogu slobodno reći, zloupotrebljava članstvo u EU i NATO za ostvarivanje nekih svojih sitnosopstveničkih interesa. Pokazuju neku vrstu nakaradnog dušebrižništva nad regionom. Umesto da ponudi ruku saradnje i pomogne zemljama regiona, ona skoro sa svim zemljama u regionu ima vrlo slabe odnose, bez naznaka da se to popravi“, smatra Bećirović.

Očekuje da će se takvo ponašenje Hrvatske dodatno pogoršati tokom izborne kampanje u Hrvatskoj.

„U nekim aspektima ostale zemlje regiona više mogu pomoći Hrvatskoj, u kojoj imamo na sceni reviziju istorije i afirmaciju onih najnegativnijih ideologija, koje predstavljaju najmračniji period evropske istorije i vezuju se za Drugi svetski rat. To nanosi štetu, pre svega Hrvatskoj, i nikome neće doneti dobro“, zaključuje Bećirović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.