U trendu

Dan proboja Jasenovca bez predstavnika jevrejske zajednice

ZAGREB – Dan proboja zarobljenika iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac i ove godine će se održati bez zajedničkog odavanja pošte žrtvama jer na komemoraciji u petak neće biti Koordinacije jevrejskih opština, koja je nezadovoljna pristupom vlasti tom mračnom delu istorije, javila je danas Hina.

Savez antifašista odlučio je da će u petak, učestvovati na obeležavanju dana proboja, Srpsko narodno vijeće (SNV) sutra će objaviti odluku, a Koordinacija jevrejskih opština ranije je odlučila da će jasenovačkim žrtvama počast odati odvojeno, četiri dana kasnije.

Predstavnici jevrejske zajednice će u Jasenovcu obeležiti Dan sećanja na holokaust nezadovoljni što hrvatske vlasti nisu zakonom zabranile ustaška obeležja.

Komemoracija na 77. godišnjicu proboja iz najvećeg ustaškog logora proteći će ponovo bez zajedničkog učešća predstavnika vlasti i onih koji su stradali u Jasenovcu zbog razmirica oko pristupa tom vremenu, a sve je dodatno zakomplikovala izjava izaslanika Ministarstva branitelja Matka Raosa o NDH nedavno u Splitu, kada je tu ustašku tvorevinu poistovetio sa današnjom Hrvatskom.

Predsednik Saveza antifašistickih boraca i antifašista (SABA) Franjo Habulin rekao je da se predsedništvo Saveza s predstavnicima šest regija iz čitave Hrvatske dogovorilo da idu na državnu komemoraciju.

„Komemoracija nije politički skup, odlazimo u Jasenovac da bi odali počast ljudima koji su stradali od neljudi, to je bila misao vodilja“, kaže Habulin.

Habulin je za N1 izjavio kako smatra da se premijer Andrej Plenković jasno ogradio od izjave Matka Raosa.

Iz SNV su najavili da će njihov predsednik Milorad Pupovac sutra predvoditi delegaciju koja će u selu Mlaka, pokraj Jasenovca, učestvovati na liturgiji u Hramu Svetog proroka Ilije, povodom Dana proboja logoraša u Jasenovcu.

Uz Savez antifašista na obeležavanju dana proboja u organizaciji Saveta Javne ustanove Spomen-područj Jasenovac učestvovaće i predstavnici romske manjine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.