U trendu

Danilović pita Đukanovića kako ume da nosi tabut

PODGORICA 12. jula (Tanjug) – Funkcioner političke koalicije Ujedinjena Crna Gora Goran Danilović pita danas predsednika Mila Đukanovića „kako ume da nosi tabut kojeg srebreničkog mladića, a da nikada nije poneo sanduk svog vojnika sa dubrovačkog ratišta“.

U autorskom tekstu za podgorički portal Borba Danilović konstatuje da je na obeležvanju godišnje srebreničkog zločina „politička Crna Gora bila prisutnija nego svi drugi zajedno“.

Postoje, kaže, samo dve mogućnosti zašto je bilo tako: „Ili smo iskreno pogođeni tim krvavim stradanjem – dozvani i pokajani četvrtinu veka potom, ili smo najveći lažovi u regionu.

Ne veruje, ističe, posebno onome koji je tih godina ćutao ili toga dana bezbrižno letovao.

„Dotaknuti tabut nije isto što i doturiti gorivo po švercerskim cenama“, piše Danilović i uz podsećanje kako je oprost tražio svojevremeno Vili Brant, pita:

„Zašto jednom i za svagda, jednom u trideset minulih godina, jedan i jedini u ime svih nas posvađanih do krvi, predsednik ili premijer, ili obojica u jednome, nije zadrhtao, pao ničice na vrh Lovćena i šapnuo s krova okovane svetinje: oprostite nam svi, sve što ima da nam se oprosti“.

Čulo bi se, kaže, to šapnuto kroz zube dalje i iskrenije, ljudskije i toplije, od „našeg sleta i obrušavanja na Potočare, svakog i posebno ovog, 11. jula“.

„Ni jedna živa politička, državnička, glava nije klekla u Jasenovcu, nije ni u Šumaricama, nije na Golom Otoku jer je valjda bilo davno i ‘daleko’? Ali niko od ‘naših’ i od ‘njihovih’ nije zaridao na Dolima Pivskim ili nad velikom, krvavom i strašnom Velikom čije je stradanje još uvek zatrpano nepodnošljivim laganjem. Kako je moguće da nas pogodi krvavo stradanje Srebrenice ali da ne vidimo i grobove oko Srebrenice, pre i posle nje“, pita Danilović.

Pita takođe kako je moguće da nas, kako kaže, „svake godine pogađa u srce ubijanje oko Crne Gore, a da za ubijanom Crnom Gorom nije nikad kanula državnička suza pokajanja, suza u ime svih nas koji smo zaboravili iz straha ili koristi nevine žrtve zločinačkih pirova“.

„Zašto nikada i nikome nismo tražili da se u ime ‘njihovih zločinaca’ pokloni nad našom neodraslom decom“, pita dalje Danilović i navodi:

„Kako uopšte umeš da nosiš tabut kojeg srebreničkog mladića, a da nikada nisi poneo sanduk svoga vojnika dopremljenog sa dubrovačkog ratišta – vojnika koji je otišao da pogine jer si ga ti kuražio da brani Veliku Domovinu“.

Kako ste, poručio je Danilović, tada lagali lažete i danas.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.