Darko Elez ipak danas neće biti izveden pred Sud BiH

SARAJEVO – Danas ipak neće biti održano najavljeno ročište optuženom za organizovani kriminal Darku Elezu u Sudu BiH, rekao je za Srnu Duško Tomić, koji, kako kaže, više nije branilac optuženog.

„Ovde se ne zna ni ko pije ni ko plaća. Elez je s razlogom ljut jer se insistira da mu se sudi i za predmet ‘Lutka’, iako on nije isporučen BiH za taj predmet“, rekao je Tomić.

Naveo je da više neće biti Elezov branilac jer nije uspeo da održi obećanje koje mu je dao, a to je da mu neće biti suđeno za predmet „Lutka“, jer to nije moguće po osnovu sporazuma BiH i Srbije od 2015.

Za jutros je u Sudu BiH bilo zakazano, a potom odloženo ročište o izjašnjenju o krivici Eleza.

Tomić je rekao da mu je tužilac Tužilaštva BiH u ovom predmetu Dubravko Čampara rekao da nije čak napisao ni predlog i obrazloženje za određivanje pritvora.

Elez je sinoć izručen BiH iz Srbije, gde je uhapšen u decembru prošle godine.

BiH je tražila izručenje Eleza radi vođenja krivičnog postupka i suđenja za krivično delo organizovanog kriminala.

Inače, Apelaciono veće Suda BiH je novembra 2017, proglasilo krivim 13 optuženih u predmetu “Lutka” zbog organizovanog kriminala i više krivičnih dela i osudilo ih na gotovo 100 godina zatvora.

Oni su osuđeni kao članovi grupe koja je delovala od 2005. godine i koja je odgovorna za više krivičnih dela radi ostvarivanja zajedničke ili pojedinačne protivpravne imovinske koristi u novcu, materijalnim dobrima ili drugim oblicima koristi.

Grupa je proglašena krivom za više teških krivičnih dela, među kojima su ubistvo Borisa Govedarice u augustu 2007. u Istočnom Sarajevu, Vlatka Mačara, Radeta Magazina i Milana Vlaškića u januaru 2008. na Palama, Zorana Goluba Čarlame ispred njegovog kafića “Sport” u Istočnom Sarajevu u augustu 2008. godine, kao i pokušaj ubistva Đorđa Ždrale u Istočnom Sarajevu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.