U trendu

Darmanović: Razmena teritorija dvosekli mač

PODGORICA – Crnogorski ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović izjavio je da su odnosi između Crne Gore i Srbije „dobri, verovatno i najbolji od vremena kada su dve države postale nezavisne“, a povodom dijaloga Beograda i Prištine izneo tvrdnju da je „eventualno rešenje koje bi se zasnivalo na razmeni teritorija dvosekli mač“.

RTCG prenosi da je Darmanović u intervjuu podgoričkom listu „Pobjeda“ ocenio da je „odnose sa Srbijom, sa crnogorske strane, karakterisao uvek otvoren pristup i želja da odnosi dve zemlje konstantno napreduju“.

„Politika, međutim, nije ravna linija, niti uvek racionalna delatnost, pa je ne retko obeležena verbalnim i drugim incidentima“, rekao je Darmanović.

On je naveo da se „u slučaju SPC i njihovih velikodostojnika radi o kontinuitetu negiranja crnogorske države i nacije i temeljnoj antizapadnjačkoj orijentaciji“.

Darmanović je izneo tvrdnju da je „Crna Gora danas već institucionalno deo zapadnog sveta (NATO) i još više će to biti u bliskoj budućnosti (EU)“.

O dijalogu Beograda i Prištine, Darmanović je kazao da se Crna Gora „uvek sa posebnim senzibilitetom odnosila i prema Srbiji i prema Kosovu, uvažavajući specifičnost i osetljivost njihovih međusobnih odnosa“.

„U tom duhu od početka posmatramo i podržavamo dijalog Beograda i Prištine. Ovo stoga što nije ni u čijem interesu u regionu pretvaranje srpsko-kosovskih pregovora u jedan zamrznuti politički konflikt bez mogućnosti postizanja obostrano prihvatljivog rešenja. Zato sa razumevanjem gledamo na sve napore pregovaračkih strana. Imamo, međutim, zajedno sa većinom zemalja u regionu, i pravo na izvesna pitanja i zabrinutosti“, naveo je Darmanović.

On je dodao da „iako bilateralne prirode, to pitanje indirektno može imati uticaj na sve zemlje u okruženju“.

„Eventualno rešenje koje bi se zasnivalo na razmeni teritorija je ‘dvosekli mač’. Moglo bi da ima blagotvorno dejstvo po odnose u regionu ukoliko ostane samo izdvojeni bilateralni slučaj, ali bi, isto tako, moglo da proizvede pogubne efekte ako otvori Pandorinu kutiju raznih teritorijalnih ‘nepravdi’, nezadovoljenih aspiracija i nacionalnih ili nacionalističkih frustracija kako iz dalje, tako i bliže istorije“, mišljenja je Darmanović.

On je parafrazirao nekadašnjeg britanskog premijera Vinstona Čerčila rekavši da „kod nas na Balkanu obično proizvodimo više istorije i politike nego što možemo da progutamo, pa je opravdana bojazan da tako možda ne bude i u ovom slučaju“.

„Naši evropski i atlantski prijatelji i saveznici o tome imaju ubedljivo iskustvo iz 1990-ih i verujemo da će ga imati na umu“, zaključio je šef crnogorske diplomatije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.