U trendu

Davutoglu dolazi na komemoraciju u Potočare

Vršilac dužnosti premijera Turske Ahmet Davutoglu putuje narednog vikenda u BiH kako bi prisustvovao obeležavanju 20. godišnjice masovnog zločina nad Muslimanima kod Srebrenice, preneo je danas u engleskom izdanju turski dnevnik Zaman.
List je naveo da će Davutoglu u subotu, 11. jula prisustvovati komemoraciji u Memorijanom centru u Potočarima.

Turski list navodi da je Davutoglu zatražio i da se sretne sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem ukoliko on dođe u Potočare, ali da Vučićev dolazak za sada nije potvrđen.

Na ovogodišnjem komemorativnom skupu u Potočarima biće ukopane žrtve s područja Vlasenice, Bratunca, Srebrenice, Zvornika i Milića.

Dolazak u Srebrenicu 11. jula potvrdili su visoki zvaničnici više evropskih drzava, među kojima i predsednici Slovenije, Crne Gore i Hrvatske, a očekuje se prisustvo oko 50.000 osoba.

Masakr u Srebrenici je počinjen u julu 1995. za kada je ubijeno oko osam hiljada Bošnjaka. Zločin je izvršila Vojska Republike Srpske pod komandom Ratka Mladića. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je doneo presudu kojom je masakr u Srebrenici okvalifikovao kao čin genocida.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.