U trendu

Delegacija EU u BiH o odlasku predstavnika NSRS u Moskvu: Izolujete RS na međunarodnom planu

 Delegacija Evropske unije u BiH ocenila je da odlazak predstavnika Narodne skupštine Republike Srpske u Moskvu i sastanci sa visokopozicioniranim ruskim političarima izoluju Republiku Srpsku na međunarodnom planu.

„Sastanak sa visokopozicioniranim ruskim političarima, koji snose odgovornost za invaziju na susednu zemlju, ubijanje njenog naroda i uništavanje infrastrukture, ukazuje na loše rezonovanje i izoluje Republiku Srpsku na međunarodnom planu“, rečeno je iz Delegacuje EU u BIH za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Delegacija Narodne skupštine RS, koju predvodi predsednik entitetskog parlamenta Nenad Stevandić, otputovala je u Moskvu 21. februara.

Osim Stevandića, u delegaciji su i Igor Žunić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Darko Banjac iz Narodne partije Srpske (NPS) i Dragomir Vasić iz Srpske demokratske stranke (SDS).

„To jeste demonstracija neusklađenosti, ne samo s politikama EU, već i vrednostima demokratskog sveta, koji je najsnažnije osudio rusku agresiju na Ukrajinu“, dodali su iz Delegacije EU u BiH.

Iz američke ambasade u BiH ocenili su da je „sramotna odluka rukovodstva Skupštine RS da poseti Moskvu, uoči godišnjice ničim izazvane, ilegalne, sveobuhvatne invazije Rusije na Ukrajinu“.

„Rusija je agresor u ovom sukobu. Njene akcije su rezultovale smrću hiljada civila i uništenjem čitavih gradova u susednoj suverenoj državi Ukrajini. Sa režimom koji čini ratne zločine i zverstva ne može biti ‘uobičajenog posla'“, istakli su iz američke ambasade u BiH.

Dodali su da su se „svi bosanskohercegovački lideri obavezali da će izgraditi demokratsku i prosperitetnu budućnost za svoje birače u okviru evroatlantske zajednice naroda“.

„Da bi to postigli, trebali bi raditi na implementaciji 14 prioriteta EU i usklađivanju spoljne politike BiH sa EU, a ne posećivati Moskvu“, stoji u odgovoru za RSE iz ambasade SAD u BiH.

Delegacija Narodne skupštine RS u Moskvu je otišla tri dana uoči godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, te na dan obraćanja naciji ruskog predsednika Vladimira Putina u kojem je optužio Zapad da podstiče globalni rat kako bi uništio Rusiju, naveo je RSE.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.