U trendu

Delegacija EU u BIH ocenila neprimerenim Dodikove napade na EUFOR i Nemačku

 Delegacija Evropske unije u BiH saopštila je danas da su neprimerene i nepotrebne izjave srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika o tome da je u BiH nepotebna misija EUFOR-a, kao i o učešću nemačkih vojnika u toj misiji.

„Juče su iznete brojne optužbe na račun EUFOR-a, uključujući i navodni nejednak tretman svih u BiH. Ovakve tvrdnje su neosnovane“, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Oni su istakli da je mandat EUFOR-a jasan i da podrazumeva stvaranje bezbednog okruženja koje štiti sve gradjane BiH, i da ta misija u potpunosti deluje u skladu s dodeljenim mandatom.

„Svaki pokušaj podrivanja prisustva EUFOR-a u BiH bio bi suprotan interesima gradjana. Štaviše, time se neće umanjiti odlučnost EU-a da podrži BiH u očuvanju stabilnosti u zemlji“, navedeno je u saopštenju.

Dodik je juče rekao da je pogrešio što je dao suglasnost da se mandat EUFOR-a produži do kraja godine i da to neće učiniti za narednu godinu, jer su vojnici EUFOR-a „bespotrebnim paradiranjem uznemirili ljude u RS“.

Izneo je i niz opaski na račun Nemačke, povlačeći paralelu izmedju nacističke države iz Drugog svetskog rata i današnje Nemačke.

Ovakve komentare su iz Delegacije EU ocenili „potpuno neprimerenim“, ističući da se podsećanjem na nacizam iz Drugog svetskog rata u formi kritike odluke Nemačke da investira u dodatne odbrambene kapacitete kao rezultat agresije Rusije, te učestvuje u EUFOR-u, otišlo „još i niže u istupima“.

Iz Delegacije EU navode da takvo „utrkivanje u niskim potezima“ mora prestati i dodaju da je upravo takvo ponašanje jedan od razloga zašto je EUFOR i dalje neophodan.

„Aktuelna politika Republike Srpske, kojom se podrivaju državne institucije i nadležnosti izaziva strah i nepoverenje medju gradjanima u zemlji. Jučerašnji huškački i pogrdni komentari narušavaju stabilnost i poverenje medju gradjanima“, naglašeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.