U trendu

Demokrate: Milo Đukanović nadigran prvi put

PODGORICA – Od osnivanja vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) do danas, atkeulni crnogorski predsedik i lider te stranke Milo Đukanović nije pretrpio veći poraz i poniženje pred Evropom i građanima nego u danu kada je prihvatio Briselski plan, saopštile su Demokrate.

U toj partiji smatraju da ni opozicija nije imala veću političku pobedu od prvi put otvorene međunarodne podrške za sveobuhvatnu reformu izbornih zakona.

„Sve decenijama ponuđene opozicione platforme Đukanović je izigrao i sproveo izbornu krađu“, tvrde Demokate, preneo je portal RTCG.

Prvi put se, kažu, dešava da Đukanović bude nadigran i nateran da igra po notama sadržanim u Briselskom planu koji je predložen od Demokrata i međunarodne zajednice.

„Ako su Đukanoviću po dosadašnjim opozicionim platformama prolazili raznobojni flomasteri, nakon realizacije Briselskog plana može da ih baci ili koristi na predstojećem Kongresu. Ako su mu ranije opozicione platforme prepuštale upotrebu fantom birača, Briselski plan to neće omogućiti, već će prečistiti biračke spiskove u celini. Dosadašnjim opozicionim planovima nisu oduzete poluge moći DPS-a oličene u Savetu RTCG, ASK-u, DIK-u i drugim institucijama. Briselski plan podrazumeva korenitu reformu i izmene zakona, kojim će se potpuno reformisati i izmeniti organizaciona struktura ovih organa“, navodi se usaopštenju.

Ocenjuju da pored DPS-a Briselski plan ne odgovara ni opozicionom Demokratskom frontu.

„Ni jedna opoziciona platforma nije suzbila ministarski aktivizam, partijsko zapošljavanje, subvencije i jednokratne novčane pomoć, dok je to upravo u fokusu Briselskog plana i rešenjima koja nudi Demokratska Crna Gora. Ovo je razlog zašto DPS-u ne odgovara Briselski plan, a zašto im odgovara plan Branimira Gvozdenovića. Ovo je razlog zašto je DPS sa obe ruke glasao za odbor sa DF-om i njihove predstavnike, a nevoljno, ponizno i pod pritiskom međunarodne zajednice za odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu. Dakle, stvari su veoma jasne, kao što je jasno zašto DF još oštrije od DPS-a reaguje na Briselski opozicioni plan“, navode Demokrate.

Ocenjuju da je DPS prihvatanjem Briselskog plana priznao bojkot i poklekao pred njim.

„Jer u njemu piše da nema povratka u Skupštinu pre stvaranja uslova za prve fer i slobodne izbore u Crnoj Gori od uvođenja višestranačja. Priznao je i to da se država nalazi u dubokoj, složenoj političkoj, ekonomskoj i socijalnoj krizi, te da redovna tela i institucije nemaju kapacitet ni legitimitet da rešavaju krizu i nagomilane probleme“, saopštile su Demokrate.

Svima je, dodaju, jasno da DPS sa „institucionalnom prednošću“ i sa monopolom na crne finansijske fondove ulazi u izborne procese. Tome se, ističu, mora stati na kraj.

„Dosta je bilo crnih fondova koji su glavni izvor snage DPS-a za prekrajanje izborne volje građana. Vreme je da se kriminalizovana mašinerija DPS-a, koju pokreću crnim fondovima, zaustavi u izbornim krađama. Ovo je jedan od glavnih razloga zašto nismo prihvatili plan DPS-a i Gvozdenovića – plan onih koji kradu izbore i koji se finansiraju iz crnih fondova. Demokrate ne pristaju na simuliranje demokratije i kozmetičke izmene i promene. Zato smo i bili istrajni i uporni da se prihvati Briselski plan za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, koji je i podržala Evropska unija“, zaključuje se u saopštenu Demokrata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.