Demonstracije u Grčkoj zbog gomilanja migranata

Nekoliko stotina ljudi demonstriralo je danas na Hiosu, u blizini granice s Turskom, zbog toga što su na tom grčkom ostrvu u Egejskom moru hiljada izbeglica i migranata koji ne mogu nikuda zbog sporazuma EU i Turske.

„Zaustavite proizvodnju izbeglištva i migracije, vratite nam našu zemlju!“, pisalo je na engleskom na jednom transparentu, a „Granice otvorene, a ostrva zatvori“, pisalo je na drugom, uz sliku nemačke kancelarke Angele Merkel pored izbeglica.

Okupljeni na centralnom trgu glavnog grada ostrva, demonstranti su u povorci otišli do obližnjeg hotela koji je mesecima zaposelo osoblje mnogih nevladinih organizacija koje se staraju o izbeglicama. „NVO odlazite sada“ – pisalo je na transparentu.

To su bile druge demonstracije za 15 dana na tom ostrvu, gde je 3.700 izbeglica i migranata, a objekti za njih imaju svega 1.100 mesta.

Na prethodnom skupu, 14. septembra, bilo je sukoba policije i demonstranata, uključujući i desničarske ekstremiste, i nasilja nad novinarima.

Napetost sa lokalnim stanovništvom i unutar logora za migrante je učestala poslednjih nekoliko nedelja na grčkim ostrvima na Egejskom moru, gde je zbog sporazuma EU-Turska čii je cilj bio da se smanji migracija, zaglavilo 14.000 izbeglica i migranata, skoro dvostruko više od broja mesta za njihov smeštaj.

Te izbeglice bi trebalo da se vrate u Tursku, jer su stigle posle 20. marta, ali povratak je sporan zbog prava na azil. Uz to nema ni obećane evropske pomoći Grčkoj da problem reši.

Grčka vlada je najavila da će ih brzo prebaciti na kopno, kako bi se smanjio pritisak na ostrva, ali to ne žele njeni evropski partneri.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.