Deo HR javnosti štiti učesnike fešte u bolnici Dubrava

ZAGREB – Nakon što je obelodanjen video snimak iz zagrebačke kovid bolnice Dubrova, gde zaposleni u jeku korona epidemije uz muziku igraju i pevaju, deo hrvatske javnosti stao je u njihovu zaštitu, prenela je Hina.

Psihijatar Ivana Kekin smatra neverovatnim da njihovo slavljeničko ponašanje izaziva više sablazni nego, kako kaže, bilo koje drugo feštarenje po klubovima.

Sociolog Ivan Markešić napominje da je očito da oni pritom nisu nosili maske i da je to zato što je, kako navodi, reč o najužem krugu prijatelja s posla, poput šire porodice.

Svi se, kaže, dobro poznaju i opasnost je minimalna, a kao opravdanje za takvo ponašanje navodi da nije održano u blizini odeljenja intenzivne nege, već u podrumu, gde nikome ne smetaju.

„Osim nekome koji su cinkarenjem medijima želeli da steknu slavu ili neki drugi interes“, kaže Markešić i dodaje da u tome ne vidi nikakav ni greh, ni prestup.

Oni, smatra on, nisu pritom nikoga vređali, ni bolesne, ni umrle.

Glavni njihov greh vidi u tome što su oproštajno veče organizovali u bolnici u kojoj se leče i umiru oboleli od kovid-19.

On smatra da se zaboravlja da je tim osobama obučenima u „svemirska odela“, koje danonoćno rade veoma težak posao, potrebno opuštanje.

„Ne mogu se pomiriti sa svojevrsnim medijskim linčem, zasigurno i svojih studenata, jer to nisu zaslužili“, kaže Markešić.

Ministru zdravlja Viliju Berošu bi, kaže, preporučio da ne preti birokratskim merama, već da na to gleda kao na „svoj vlastiti nestašluk“.

Beroš je, naime, ocenio da je „takvo ponašanje neprimereno u vreme epidemije i napora koji se ulažu u KB Dubrava na lečenju najtežih bolesnika od covida.

Upravnik KB Dubrava Ivica Lukšić najavio je da će danas održati sastanak radi utvrđivanja svih okolnosti i preduzimanja mera iz pravilnika.

Dodao je takođe da je nekko očito imao interes da snimak dostavi medijima pre neko bolničkoj upravi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.