U trendu

Deo poslanika vladajuće koalicije protiv Vesne Pusić u UN

Deo poslanika vladajuće desne Domoljubne koalicije uputio je danas otvoreno pismo Vladi Hrvatske i Savetu bezbednosti UN kojim želi da ospori kandidaturu bivše ministarke spoljnih poslova Vesne Pusić za generalnu sekretarku UN.

„To je jedan od koraka kojim ćemo doprineti da Vesna Pusić ne zauzme ovako visoku i važnu dužnost i na taj način nastavi da srozava narušeni ugled Hrvatske u medjunarodnim institucijama kojemu je ona uveliko doprinela svojim neprimerenim izjavama od 2001. godine na ovamo, a i svojim nečinjenjem na povratku ugleda dok je bila ministarka u Vladi Zorana Milanovića“, navodi se u saopštenju desničarske Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević, koja je deo vladajuće koalicije.

Ta stranka je objavila i otvoreno pismo u kojem se, medju ostalim, navodi da kandidatura Vesne Pusić „nema pravni legalitet jer je predložila tehnička Vlada Zorana Milanovića“.

„Moralni legitimitet nema jer je kao deo vladajuće garniture 2001. godine izjavila da je hrvatska vlast vodila agresorski rat u BiH, čime je nanela trajnu i nenadoknadivu štetu Hrvatskoj, posebno na spoljnopolitičkom planu“, piše u otvorenom pismu.

Pusić se optužuje da je zajedno s bivšim predsednikom Stjepanom Mesićem odgovorna za to što je Haški tribunal „postao politički sud“, pa je tako nedavno lider radikala Vojislava Šešelj prvostepeno oslobodjen odgovornosti za ratne zločine, a „u haškom pritvoru sede šestorica iz BiH koji nepravedno i neopravdano čekaju presudu još od 2004“.

Uz to smatraju da joj legitimitet oduzima i izjava u kojoj „relativizuje odgovornost žrtve i agresora u pravednom, odbrambenom i Domovinskom ratu govoreći kako je taj rat posledica krivih politika, a lošem ugledu Hrvatske je doprinela i kao predstavnik totalitarne, komunističke ideologije“.

Vesna Pusić nedavno je predstavila svoju kandidaturu pred Generalnom skupštinom UN, a potom i razgovarala s aktuelnim premijerom Tihimirom Oreškovićem. Posle tog razgovora, Pusić je rekla da na osnovu razgovora pretpostavlja da ima podršku predsednika Vlade.

Tadašnju ministarku spoljnih poslova za generalnu sekretarku UN predložila je vlada levog centra premijera Zorana Milanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.