Deset dana posle skandala, ostavku podneo hrvatski sudija

Deset dana od izbijanja skandala u Arbitražnom sudu, u danu kada je Zagreb zvanicno odlučio da pokrene postupak izlaska iz arbitraže sa Slovenijom, ostavku je podneo i hrvatski sudija Budislav Vukas, uz tvrdnju da je postojala namera da se Hrvatskoj oduzme deo teritorijalnog mora čemu se on navodno protivio.

U pisanoj ostavci, Vukas kaže da se povlači pošto je njegova država, koja ga je imenovala, odlučila da se povuče iz arbitražnog spora sa Slovenijom u Piranskom zalivu, preneli su hrvatski mediji.

Vukas je na HRT-u rekao da ga čudi slovenačko imenovanje novog sudije Francuza, koji je pritom predsednik Međunarodnog suda pravde.

Smatra neprikladnim da u sudu od pet sudija budu dva Francuza.

Prema njegovim rečima, postupak u Arbitražnom sudu je trajao, a odluka se očekivala krajem godine, te je, kaže, mislio da će moći da doprinese njenom donošenju.

Vukas, kako je preneo portal Index.hr, smatra da sud više nema legitimitet za dalji rad, ali je ukazao da je odustajanje od postupka po međunarodnom pravu vrlo komplikovano.

Predviđa se, naime, da će prekidanje arbitražnog spora dosta dugo trajati.

„Nisam siguran da će i formalno, pogotovo u odnosu na stav Evropske unije, taj sud nestati. Verujem da će ipak doći do nekog imenovanja, a koga bi oni mogli imenovati, to ne znamo“, rekao je Vukas.

Pitanje je, kazao je Vukas, kako će se sve dalje razvijati.

„Sud je imao nameru da oduzme Hrvatskoj deo teritorijalnog mora protiv čega sam se najžešće opirao“, tvrdi Vukas.

Arbitražni sud je odmah potvrdio informaciju o ostavci Vukasa i pozvao Hrvatsku, kao što je to učinio i u slučaju Slovenije nakon što je ostavku podneo sudija Jernej Sekolec, da u roku od 15 dana predlože novog arbitra, bez obzira na to što je Zagreb odlucico da napusti arbitražu.

Ukoliko Hrvatska ne imenuje arbitra umesto Vukasa, predsednik Arbitražnog veća Zilber Gijom imenovaće novog abitra.

Inače, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je Sloveniji diplomatsku notu, u kojoj se ističe da su se zbog povrede postupka stekli uslovi za prestanak Arbitražnog sporazuma.

Ministarstvo je saopštilo Ljubljani da od odluke Vlade Hrvatske o izlasku iz arbitraže neće primenjivati Sporazum, te da je sa notifikacijom upoznat i Generalni sekretar UN koji je, kako se navodi, depozitar tog dokumenta.

Ministarstvo od Arbitražnog suda očekuje da odluku o razgraničenju sa Slovenijom donese na osnovu dokumentacije koja mu je dostavljena do kraja jula 2014.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.