U trendu

DF o zahvalnosti vladike Joanikija Demokratama

PODGORICA – Demokratski front u današnjem je saopštenju ocenio da je njihov doprinos usvajanju izmena Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori bio gotovo dva puta veći od doprinosa Demokrata, koje je, kako navode, episkop budimljansko-niksićki Joanikije pohvalio što su pomogli u izglasavanju Zakona.

I dok u saopštenju DF uz dozu ironije komentariše takav postupak vladike Joanikija, Demokratama ipak odaju priznanje što su u slučaju Zakona bili na istoj strani.

Reagujući na priznanje koje je Joanikije odao lideru Demokrata i predsedniku Skupštine Aleksi Bečiću zbog podrške izmenama Zakona o slobodi veroispovijesti, DF je naveo da u svakom slučaju „treba zahvaliti na svakoj pohvalnoj reči upucenoj bilo kom čoveku, verniku ili ateisti“, pa tako i rečima samog vladike i administratora Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikija upućenih Demokratama.

Oni podsećaju da je Joanikije izrazio poštovanje i zahvalnost Bečiću što je njegovih 10 poslanika podržalo izmene Zakona o slobodi veroispovesti, te da je pohvalio i njega lično „u tom odvažnom činu uvažavanja većinske pravoslavne Crne Gore“.

„Mi se radujemo tome, baš kao što smo ponosni što uvaženi vladika nije nas isticao ni izdvajao da bi nas sačuvao od opasnosti sujetnih osećanja ili ne daj Bože, od neke nezaslužene političke koristi koje bi takve reči nehotično mogle proizvesti“, navodi DF u saopštenju, uz ironičnu poruku: „Možete misliti koliko sveti vladika poštuje našu zajedničku borbu protiv bezbožničkog zakona kada je sve to morao da prećuti i istakne doprinose samo onih koji te večeri kada je sve počelo nisu bili zajedno sa njim i nama“.

Uvereni su, poručuju iz DF, da vladika Joanikije voli što se oni, kao i on, bore da se ne priznaje lažna država Kosovo…

„Što smo protiv sankcija Rusiji, što ne želimo da glasamo za smenu ministra pravde Vladimira Leposavića, jer srpski narod nije genocidan i koliko je vladici teško da o tome ne govori“, poručuju ironično, dodajući da vladiko tako govori verovatno zbog toga da ne povredi one koji ne misle isto.

„Teško je našem vladici u ovoj zemlji svakakvih podela, deoba i zato ga molimo i iskreno hrabrimo da nas svojom trpeljivošću okuplja kao što je to učinio danas u stradalnoj Murini, da svi budu isti i svi zajedno u miru i slozi, bez isticanja bilo koga, osim Svevišnjega na nebu i verujućeg naroda na zemlji“, zaključuje DF u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar