U trendu

DF obeležio godišnjicu protesta za novu eru u CG

PODGORICA – Predstavnici Demokratskog fronta, najuticajnijeg saveza u okviru pobedničke koalicije Za budućnost Crne Gore, održali su danas u Podgorici tematsku konferenciju za novinare povodom pete godišnjice od protesta koji su, kako kažu, najavili novu eru savremene istorije građanske države.

Na platou kod spomenika Kralju Nikoli, preko puta zgrade crnogorskog parlamenta, lideri DF-a Andrija Mandć, Nebojša Medojević i Milan Knežević poručili su da nije bilo tih protesta na današnji dan pre pet godina, ne bi bilo ni 30. avgusta ove godine, kada je pobedom opozicije u Crnoj Gori „svanula sloboda“.

U kratkim izjavama, bez pitanja novinara da, kako su kazali, ničim ne bi narušili ovaj važan istorijski trenutak, Mandić je poručio da taj dan i događaji koji su mu prethodili treba da bude upisan zlatnim slovima u kalendar demokratije u Crnoj Gori.

„Ne govorimo o prvoboračkim penzijama, već o časti i potrebi da oni koji su menjali Crnu Goru i svi koji su bili ovde s nama toga dana treba da ostanu upamćeni“, rekao je Mandić.

Nebojša Medojević je poručio da je svaka borba za slobodu teška, pa i u zemljama razvijene demokratije, jer se za nju bori na ulici, u paramentu i u svim institucijama sistema.

„Mi smo 30. avgusta napravili ključni korak ka demokratizaciji, naši ljudi od nove vlade očekuju pravdu i osećaju potrebu da Crna Gora na pravi način krene napred“, rekao je Medojević, koji smatra da bi 24. oktobar trebalo da bude proglašen državnim praznikom.

Knežević je poručio da je na istom mestu pre pet godina počela revolucija koja traje i koja ima za cilj da oslobodi i demokratizuje Crnu Goru.

Podsetio je da je Demokratski front pobedio i na izborima 16. oktobra 2016. zajedno sa opozicionim strankama, uz ocenu da je bilo sramno od, kako je naveo, režima Mila Đukanovića i njegovih saradnika koji su izmislili aferu tzv. državni udar, ne bi li oborili izborni rezultat i poveli proces za uništenje DF-a.

Kako se ističe, na današnji dan pre pet godina, 24. oktobra 2015, iako razbijeni „terorističkom akcijom vlasti Mila Đukanovića, policije, parapolicije i mafije“, dostojanstveni mirni protesti Demokratskog fronta ispred Skupštine Crne Gore najavili su novu eru savremene istorije građanske Crne Gore.

Iz Demokratskog fronta su poručili da je to bio eho glasa građana za pamćenje, kada je, prema njihovim rečima, goloruki, čestiti i hrabri narod, okupljen oko DF-a, podsetio međunarodnu zajednicu da Crna Gora vapi za pravdom i promenama.

Istakli su da je taj eho ođeknuo nakon skoro pet godina na parlamentarnim izborima 30. avgusta, kada je, kako kažu, „konačno pao poslednji bastion diktature u Evropi, a Crna Gora krenula na veliki put povratka u okrilje slobodnih evropskih naroda“.

Taj 24. oktobar bio je, ističu, i ostao inicijalna kapisla otpora nesalomive Crne Gore, početak kraja režima, direktan dokaz da se narod ni 2015. nije dao zaplašiti i odustati od ideje da oslobođena Crna Gora predstavlja imperativ dostojanstva i mirnog suživota svih njenih čestitih građana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.