U trendu

Dimitrov: Makedonija će sve uraditi da zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom udje u EU

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov izjavio je danas da će Makedonija „učiniti sve da uhvati voz“ i da zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom postane članica EU.

„Makedonija će prevazilaženjem zaostajanja u reformama u to ubediti EU. Bilo bi lepo da postoji reformska trka u regionu“, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa crnogorskim ministrom spoljnih poslova Srdjanom Darmanovićem, koji je u jednodnevnoj poseti Skoplju.

Kako je istakao Dimitrov, makedonski zvaničnici su mnogo puta ponovili da će zemlje Balkana zajedno da uspeju ili neće uspeti.

„Makedonija je srećna i ima korist od toga što Crna Gora uspešno napreduje na svom evropskom putu“, istakao je šef makedonske diplomatije, a prenose lokalni mediji.

Dimitrov je rekao da će Makedonija uraditi sve da ubedi Evropsku komisiju i njenog predsednika Žan-Kloda Junkera da je jako važno da dokument koji će objaviti u februaru ima prostor da Makedonija nadoknadi zaostatak.

„To bi bilo mnogo korisno i za evrointegracije“, rekao je on povodom izjave predsednika EK da će Crna Gora i Srbija do 2025. postati deo EU.

Darmanović je rekao da se Crna Gora zalaže da sve zemlje regiona idu brže ka EU i NATO integracijama i da pritom svaka bude ocenjivana prema svojim dostignućima.

„Crna Gora se zalaže za pricip regate, odnosno da svaka zemlja bude ocenjivana prema svojim dostignućima. Taj princip je odličan za svaku zemlju kandidata koja ima evropske ambicije i samim tim može da bude koristan i za Makedoniju“, rekao je on.

„Reforme se odvijaju dobro i zašto da Makedonija ne udje u krug zemalja koje ste spomenuli. Izjava Junkera je ohrabrujuća i sigurno je da EU neće ostati na 28 članica“, rekao je Darmanović.

Na sastanku sa predsednikom Makedonije Djordjem Ivanovom, kako je saopšteno, Darmanović je rekao da je jedan od prioriteta Crne Gore, kao budućeg predsedavajućeg Jadranskom poveljom, da bude podrška Makedoniji u NATO integracijama.

Darmanović će se, prema najavi, sastati i sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom i predsednikom parlamenta Talatom Džaferijem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.