Dimitrov: Moj zadatak da ubedim Makrona da odobri datum

BRISEL – Šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov izjavio je za briselski portal „Politiko“ da je njegov zadatak da ubedi države članice EU, posebno francuskog predsednika Emanuela Makrona, da što pre odobre datum za početak pregovora njegove zemlje sa EU.

Dimitrov smatra da politika proširenja Evropske unije predstavlja pokazatelj njene moći i privlačnosti i ističe da mora da ubedi Francusku da shvati da će biti teško da je posmatraju kao zemlju koja teži da vodi Evropu, dok istovremeno propušta prilike za evropski uspeh.

Portal „Politiko“ navodi da je Makron jedan od evropskih lidera kojeg tokom predstojećeg Saveta EU treba ubediti da da zeleno svetlo za početak pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Politiko naglašava i da francuska strana još nema konačan stav po ovom pitanju.

„Uspeli smo da kreiramo atmosferu u kojoj će biti gotovo sramota reči ‘ne’ Makedoniji ove godine, jer bi to ugrozilo ozbiljnost EU kad je reč o regionu koji je geografski u Evropi, okružen zemljama-članicama unije. Sada je u pitanju kredibilitet EU“, kazao je Dimitrov.

Prema saznanjima ovog briselskog portala, Pariz je poručio da će odluka o pregovorima sa Makedonijom biti postignuta putem francusko-nemačkih mehanizama, odnosno da će obe vodeće zemlje u EU pokušati da pronađu kompromis po ovom pitanju u okvirima šire diskusije o Evropskoj uniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.