U trendu

Dimitrov: S Bugarskom delimo zajedničke ciljeve

SKOPLJE – Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov izjavio je danas da njegova država deli velike zajedničke ciljeve s Bugarskom, te da će pronači način, uz međusobno prijateljstvo i poštovanje, da reše otvorena pitanja poput ona oko Goceta Delčeva i Ilindenskog ustanka.

„Ubeđen sam da mi sa Bugarskom delimo krupne zajedniče ciljeve. Kao susedi koji su potpisali Sporazum o prijateljstvu, koji se bavi i mnogim delikatnim i emotivnim pitanjima za obe strane, u smislu istorije, ubeđen sam da ćemo pronači način, kroz obostrano poštovanje i prijateljstvo, da ne ugrozimo ove važne ciljeve“, rekao je Dimitrov odgovarajući na novinarsko pitanje da li su realne bugarske pretnje o blokiranju evropskog puta Severne Makedonije ukoliko se ne postigne sporazum oko Delčeva.

On je dodao da se nada da će razgovarati o ovom pitanju još tokom sutrašnjeg boravka u Sofiji, gde će prisustvovati na sastanku Crnomorske inicijative.

„Ubeđen sam da je makedonski uspeh u smislu evropske integracije mnogo važniji i za susednu i prijateljsku Bugarsku, te nadam se da ćemo pronači način da oni ne budu samo barijera, vec i naš promotor“, istakao je Dimitrov.

Odnosi između Bugarske i Severne Makedonije ponovo su se pogoršale u trenutku kada zajednička makedonsko-bugarska vladina komisija o istorijskim pitanjima nije uspela da postigne saglasnost oko obeležavanju revolucionara i osnivača VMRO Goceta Delčeva, kao i obeležavanju Ilindenskog ustanka.

Tom prilikom bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva je istakla da oni ne žele ništa više od Severne Makedonije, sem istinu, te da je Goce Delčev bio Bugarin i da ne treba o tome da se raspravlja.

S druge strane, makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov izrazio je nadu da će se ovo pitanje rešiti do kraja godine, uz, kako je naveo, međusobno poštovanje i pogled ka budućnosti.

Bugarski premijer Bojko Borisov takođe je reagovao, istakavši na marginama Evropskog saveta prošle nedelje, da „Makedonci moraju još da sazru da bi dobili datum o pregovorima sa EU“, na šta je makedonski premijer Zoran Zaev rekao da je izjava bugarskog premijera dobronamerna, ali da nisu potrebne nikakve verbalne provokacije putem društvenih rmeža.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar