U trendu

Djukanović: Moja i Vučićeva pozicija veoma udaljene, to ne znači da ne treba nastaviti razgovore

Predsednici Crne Gore i Srbije, Milo Djukanović i Aleksandar Vučić, konstatovali su da su im pozicije kada je u pitanju Zakon o slobodi veroispovesti veoma udaljene ali i da to ne znači da ne treba nastaviti razgovore o ovoj temi, kao i svim drugima koje su bitne za medjusobne odnose, saopštio je danas kabinet predsednika Crne Gore nakon susreta sa Vučićem u Izraelu.

Njih dvojica su učestvovali na svečanoj večeri u čast Petog svetskog foruma o Holokaustu „Sećanje na Holokaust-borba protiv antisemitizma“, koju je priredio izraelski predsednik Ruven Rivlin za oko četrdesetak svetskih lidera.

„Glavna tema je očekivano bila nedavno usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti u crnogorskom parlamentu, kojim se, kako je ponovio Djukanović, u duhu evropskih standarda u našem gradjanskom društvu reguliše ova materija, zamjenjujući pravni akt od pre gotovo pola veka. Konstatovano je da su pozicije dvojice predsednika po ovom pitanju veoma udaljene, i da nema zajedničkog stava, što ne znači da ne treba nastaviti razgovore i o ovoj temi, kao i o svim drugim koje su bitne za medjusobne odnose“, saopštio je iz Djukanovićevog kabineta.

Razgovor je, dodaje se, bio veoma otvoren, civilizovan i konstruktivan, kako i dolikuje liderima bliskih država kao što su Srbija i Crna Gora, iako su teške teme bile na dnevnom redu.

„Djukanović i Vučić su saglasni da treba učiniti dodatne napore obje strane da se spuste tenzije i ne dozvoli antagoniziranje medju našim narodima i zemljama, koje između ostalog povezuju i zajednički evropski ciljevi. O tome je posebno bilo reči, u kontekstu obaveza iz pregovaračkog procesa sa EU i zajedničkog delovanja prema Briselu, kao i regionalnih inicijativa za bolje povezivanje, u interesu svih zemalja regiona i bržeg napretka u procesu evropskih integracija“, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar