U trendu

Djukanović: Nisam uradio ništa nezakonito, tužilaštvo da ispita ceo slučaj

Predsednik Crne Gore Milo Djukanović izjavio je danas da nije uradio ništa nezakonito kada je 2012. godine osnovao firmu van zemlje i pozvao tužilaštvo da ispita ceo slučaj.

Djukanović je u Brdu kod Kranja, gde je učestvovao na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana, rekao da je svoj odnos prema državi pokazao u „dugim godinama borbe za nju“, prenosi RTCG.

„Prema mom uverenju, reč je o još jednoj konstrukciji, još jednoj iskonstruisanoj aferi, koja treba da posluži za domaće političke potrebe i koja će sigurno, veoma brzo, voditi potpunoj kompromitaciji njenih autora“, kazao je Djukanović.

Dodao je da svoje zakonito postupanje ne vezuje za državne funkcije.

„Ponašam se kao čovek koji već nosi teret okolnosti da je godinama obavljao odgovorne državne funkcije i da mora da štiti ne samo svoj ugled, već i autoritet funkcija koje je obavljao i koje obavlja, kao i ugled države na čijem se čelu nalazi“, naveo je Djukanović.

On je rekao i da registrovana firma o kojoj je reč nije otvorila ni bankovni račun, da samim tim nije ni mogla da uradi ništa i da je ugašena veoma brzo nakon formiranja.

„Ni ja, ni moj sin nikada nismo i sigurno nećemo ništa uraditi na štetu države Crne Gore, za razliku od onih koji pokušavaju da lansiraju aferu i koji pokušavaju da me zakuju za stub srama bez argumenta“, rekao je Djukanović.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore formiralo je predmet povodom tvrdnji Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da su Djukanović i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Paname, Gibraltara i britanskih Devičanskih ostrva.

U okviru globalnog projekta „Pandorini papiri“, kako su nazvana procurela dokumenata ofšor kompanija, MANS je pronašao overene kopije ugovora o uspostavljanju trastova i firmi na ofšor destinacijama koje su formirali Milo i Blažo Djukanović.

//

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.