U trendu

Djukanović: Srbija pokušava da dokaže da je Crna Gora srpska država

Crnogorski predsednik Milo Djukanović izjavio je da Srbija pokušava da dokaže da je Crna Gora srpska država, da su Crnogorci zapravo Srbi, da ne postoji crnogorska crkva, kultura.

„Permanentan je viševekovni napor iz Srbije, kojeg artikuliše velikosrpski nacionalizam da prisvoji Crnu Goru i učini je delom srpskog državnog nacionalnog i kulturnog identiteta, zato su i bili protiv crnogorske nezavisnosti“, kazao je Djukanović u intervjuu za slovačku TA3.

On je dodao da je lakše nositi se sa velikosrpskim nacionalizmom dok on, kako je kazao, dolazi iz nekih akademskih ili drugih krugova.

Problem je, kaže Djukanović, kada taj nacionalizam dobije svoje uporište u državnoj politici Srbije. Takvo je stanje, ističe on, danas.

„Srbija danas kroz svoju državnu politiku dovodi u pitanje crnogorsku nezavisnost. Oni to neće priznati, ali onim što rade oni dovode u pitanje crnogorsku nezavisnost. Zato je jako važno da se završi sa iluzijama da je moguće menjati granice na Zapadnom Balkanu. Kada se Srbija odrekne takve svoje aspiracije prema Crnoj Gori verujem da ćemo moći da se poslužimo iskustvom saradnje Češke i Slovačke“, kazao je predsednik Crne Gore, prenose podgorički mediji.

Govoreći o odnosu Crne Gore i Srbije, Djukanović je kazao da je njegova vizija da bi one trebalo da imaju odnos poput Češke i Slovačke i dodao da se Crna Gora trudi se da sačuva šansu za takav odnos u budućnosti.

„Nažalost imamo problem u Beogradu koji traje vekovima“, rekao je on i dodao da je Rusija veoma prisutna na Zapadnom Balkanu i „popunjava prazan prostor u regionu“.

„Moja poruka je da EU mora ofanzivnije da se vrati na Zapadni Balkan, otvori jasnu perspektivu članstva zemljama Zapadnog Balkana da ekspertizama pomogne da savladamo izazove. Ona ne sme da stvara konfuziju izjavama da li će i kada region biti dio EU. I EU ima jak interes da Zapadni Balkan živi evropskim životom. Prisustvo Rusije na Zapadnom Balkanu ozbiljan je geopolitoički izazov prije svega za Evropu“, kazao je Djukanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.