Dodik i Čović najavil koaliciju SNSD i HDZ BIH

Lideri Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), Milorad Dodik i Dragan Čović najavili su večeras u Mostaru da će posle oktobarskih opštih izbora te dve stranke ući u koaliciju.

Dodik i Čović rekli su novinarima posle sastanka da na oktobarskim izborima očekuju „veliku pobedu ove dve stranke“.

Čović je rekao da je s Dodikom razgovarao o formiranju vlasti na nivou BiH posle izbora, dodavši da zbog toga što nije došlo do izmene Izbornog zakona BiH njegova stranka sada traži partnere pre izbora, kako bi u oktobru ostvarila sigurnu pobedu.

Dodik je rekao da SNSD sa svojim partnerima očekuje najveću pobedu do sada, dodavši da mu je žao što nije došlo do izmena Izbornog zakona i da apsolutno podržava princip da jedan narod ne bira drugom predstavnike.

„BiH može da bude stabilna ukoliko je tako, a ukoliko je drugačije, onda to unosi nove kalkulacije, spekulacije i nemire i može značajno da usložni medjunacionalne odnose. Zato bi bilo fer i korektno da ojačamo taj princip da svako bira svoje predstavnike“, rekao je on.

HDZ BiH zastupa princip da hrvatski član Predsedništva BiH ne treba da bude izabran većinskim glasovima Bošnjaka, kao ranije, kada je izabran Željko Komšić.

Upitani o dolasku predsednika Turske, Redžepa Taipa Erdogana da bi u Sarajevu 20. maja održao predizborni miting svoje stranke AK, Dodik je kazao da je Erdogan „veliki državnik, ali se previše meša u unutrašnja pitanja u BiH“, dok Čović nije hteo da to komentariše.

Dodik i Čović večeras u Mostaru bili na manifestaciji „Večernjakov pečat“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.