Dodik: NATO se meša u unutrašnje stvari BiH, razmišljamo o referendumu o ulasku BiH u NATO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio je NATO da se ponaša kao politička organizacija i da se meša u unutrašnje stvari u Bosni i Hercegovini, zbog čega se u RS sve više razmišlja o tome da se gradjani izjasne da li su za ulazak BiH u taj vojni savez.

Na taj način, istakao je Dodik, „završila bi se priča“ u vezi sa ulaskom BiH u NATO, bar što se tiče RS, dodavši da u Republici Srpskoj postoji konsenzus u vezi sa NATO, ali da ga „neki skriveno ruše“.

Komentarišući odluku Ustavnog suda BiH da odbaci apelaciju Pravobranilaštva RS i omogući da vojna imovina bude uknjižena na državu BiH, on je ocenio da je to „otimanje teritorije i imovine Republike Srpske, kao i nastavak zloupotrebe pravosudnog sistema, zbog čega RS mora zaštititi svoja prava i interese“.

„Ovo je veoma ozbiljna stvar, deo je kontinuiteta udara na Republiku Srpsku, koju hoće da razvlaste od njene teritorije i imovine i u tom pogledu vidljiva je nit nastavka zloupotrebe pravosudnog sistema“, rekao je Dodik za entitetsku novinsku agenciju SRNA.

Prema njegovim rečima, iza toga stoje predstavnici medjunarodne zajednice, predvodjeni Kancelarijom visokog predstavnika (OHR), dok se u sve umešao i NATO, posredstvom svoje komande u BiH.

Dodik je istakao da se podrškom odluci Ustavnog suda NATO „definitivno svrstao na jednu stranu“, pri čemu to nije Republika Srpska, koja nema nikakvu obavezu da prati NATO u tom pogledu.

„Preko ovoga se sigurno neće preći, ovo je otimačina i razbojništvo najvećeg nivoa, ignorisanje medjunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma“, upozorio je predsednik Republike Srpske.

Dodik je dalje ocenio da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, „koji se oglašava samo kada treba podržati muslimane“, definitivno ne može biti sagovornik na pitanjima u BiH.

„U tom pogledu mislim da se stvari sve više zaoštravaju i da Srpska mora da zauzme svoju poziciju, a ona mora da bude apsolutna zaštita naših prava i interesa“, istakao je Dodik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.