Dodik optužio Kormakovu za umešanost u proteste u RS

BANJALUKA – Otac stradalog mladića, Davor Dragićević, dao je rok vlastima u Republici Srpskoj do 25. septembra da, kako kaže, privedu ubice njegovog sina Davida (21), a predsednik Srpske Milorad Dodik kaže da se ti protesti u Banjaluci nesumnjico organizuju s ciljem destabilizacije, da je reč o tipičnoj zloupotrebi tragedije, te da je u sve to direktno umešana ambasadorka SAD u Sarajevu, Morin Kormak.

„Direktno ona je uradila to da se podigne atmosfera te vrste i nesumnjivo je jasno da igraju na priču destabilizacije“, rekao je Dodik novinarima tokom posete Bijeljini.

Kormakova, kaže, sa svojim saradnicima je juče bila u Banjaluci i to neposredno pred dolazak ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova u Republiku Srpsku.

„Ljudi imaju pravo da protestuju i sve dok je to u okviru zakona, ne urušava slobodu drugih i zakonit rad institucija, to je deo normalnog demokratskog društva“, istakao je Dodik, prenela je RTRS.

Poručio je da se neće dozvoliti da „neko poziva vehabije“ da dođu u Banjaluku i obračunaju se, navodeći da je to granica ispod koje institucije Republike Srpske neće ići.

„Postupaćemo u skladu sa zakonom. Mi razumemo tragediju, ali ovo je klasična zloupotreba tragedije“, upozorio je Dodik.

Prema njegovim rečima, protest nije bio usmeren ka tužilaštvu Republike Srpske, koje ima obavezu da oko toga bude pitano, nego se protestovalo prema zgradi policije, koja je na drugoj lokaciji.

„Nisu tražili od tužilaštva da radi svoj posao, onda je to neka sasvim druga namera“, objašnjava Dodik.

Predsednik Srpske je najavio da će se založiti da stavka za plate tužilaca u budžetu od naredne godine „bude nula“.

„Pa nek se jave tamo onima koji ih plaćaju, mi ih nećemo plaćati“, poručio je Dodik.

Grupa građana koju predvodi otac stradalog Davida protestuje mesecima, a otac Davor Dragićević najavljuje da će nastaviti i dalje da se okupljaju, da će noći provoditi na ulicama Banjaluke.

„Moj rok je da dovedu sve zločince i ubice do 25. septembra u 18 časova. Posle toga mi uzimamo pravdu u svoje ruke“, rekao je Davor Dragićević, koji je na čelu grupe „Pravda za Davida“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.