Dodik: Prvo ostavke na funkcijama u BiH, pa izbori

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da se, uprkos tome što su protest opozicije i miting vladajuće koalicije u Banjaluci završeni mirno, pokazala još veća podela, jer opozicija nije našla snage da promoviše dijalog i dogovor, nego najavljuje nova okupljanja.

Odgovarajući na opozicione zahteve, predsednik Srpske je rekao da je spreman da raspiše vanredne predsedničke i parlamentarne izbore, koji bi bili održani u oktobru zajedno sa lokalnim, porucio da će to učiniti kada poslanici SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH podnesu ostavke i kada se iz institucija BiH povuku oni koji su tamo imenovani iz Republike Srpske.

Izbori nisu nikad sporni, rekao je Dodik i dodao da ih opozicija nikada neće dobiti na nivou RS, te da, kako je rekao, „oni spavaju u zavetrini na nivou BiH i na taj način nastave da urušavaju i obračunavaju se sa Republikom Srpskom“.

„Neka poslanici SDS-a podnesu ostavke u Predstavničkom domu parlamenta BiH i neka se povuku oni koji su tamo imenovani iz Republike Srpske i odmah ću raspisati opšte izbore. Poslanici SNSD-a će to sigurno učiniti“, rekao je Dodik za „Glas Srpske“.

Predsednik Srpske ističe da je sve ostalo što iznosi opozicija neistina.

„Da hoće da vide, onda bi videli da su mnoge isplate koje zahtevaju izvršene. Takva vrsta dezinformacija i degutantne neistine koje bacaju narodu u oči mogla je doći samo sa njihove strane“, rekao je Dodik.

Govoreći o zahtevu opozicije za formiranje prelazne vlade, Dodik ističe da bi voleo da su, umesto neosnovanih zahteva kojima žele da podriju Srpsku, pomenuli referendum o Danu Republike Srpske.

„Nisu to učinili, kao što nisu pomenuli ni govor turskog premijera u ostavci Ahmeta Davutoglua u Banjaluci, probleme u vezi sa statusom Srpske u BiH i druga pitanja. To govori o njima i njihovim namerama“, kaže Dodik.

On navodi da su predstavnici opozicije dolazili da pozdrave Davutoglua koji je izvređao Republiku Srpsku, a nije ih bilo kada je obeležavan Dan Vojske Republike Srpske u Banjaluci, niti na pomenu srpskim žrtvama u Donjoj Gradini.

„To dovoljno govori o njihovom odnosu prema Republici Srpskoj i njihovom patriotizmu. Lako je naći nezadovoljne. Naravno da ih ima i razumem da se teško živi, ali na protestu su bili stranački aktivisti“, ističe Dodik.

Komentarišući izjave predstavnika pozicije i vlasti u BiH koje su prethodile protestima i mitingu, Dodik je istakao da je degutantno komentarisati poruku ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića da premijer Srbije Aleksandar Vučić priča neistine.

„Mektićeva izjava da ne zna za koga Vučić radi“, najbolje govori o njihovom odnosu prema Srbiji, njenim zvaničnicima i institucijama. Očito je da su im Davutoglu i Bakir Izetbegović bliži i od Vučića i od Srbije.

Mogu samo da kažem da ćemo se ponovo okupiti na svako održavanje njihovog skupa“, napomenuo je Dodik.

„Sramotno je i da (lider SDS Mladen) Bosić upućuje onakve poruke NJegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju kao najvišem duhovnom vođi srpskog naroda. Tvrditi da si ozbiljan i racionalan političar, a poručiti patrijarhu nakon njegovog poziva na mir i razgovor, da osnuje političku stranku, nije ništa drugo nego vređanje najvećeg duhovnog autoriteta i srpske duhovnosti“, rekao je Dodik.

To, kazao je, najbolje govori o Bosiću i njegovom poštovanju Srpske pravoslavne crkve, srpskog naroda i Republike Srpske“, rekao je Dodik.

Predsednik Srpske kaže da nema problema da razgovara sa opozicijom i sa svima, ali da ne želi nikoga da moli jer su već odbijali poziv za razgovor.

Dodik je rekao da će vlast u Republici Srpskoj činiti sve da Srpska ostane stabilna i mirna zajednica svih njenih građana, koja će biti u stanju da servisira sve obaveze prema raznim kategorijama stanovništva.

„Izbori su za nekoliko mjeseci i oni će jasno pokazati koliku podršku političke partije uživaju u narodu. Na to smo ukazivali i proteklih sedmica, ne da bismo nekome osporili pravo okupljanja, već da bismo upozorili na uzaludnost takvog posla samo par mjeseci pred izbore“, rekao je Dodik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.