U trendu

Dodik uputio otvoreno pismo banjalučkom biskupu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je otvoreno pismo banjalučkom biskupu Franji Komarici u kojem mu je poručio da njegove tvrdnje o lošem položaju Hrvata u RS ne doprinose miru i suživotu.

Dodik je u pismu istakao da su Komaričine tvrdnje „neistinite“ i da se u Republici Srpskoj „poštuju temeljna ljudska prava, odnosno ljudsko dostojanstvo i pravo svakog čoveka na slobodu i vlastiti identitet“.

„Poštujući najveći hrišćanski praznik  –  Vakrs, bio sam uzdržan da ne reagujem odmah na vaše neprimerene i nedolične izjave, ali vidim da se vi ne libite da zloupotrebite i ovaj veliki hrišćanski praznik da iznesete niz neistina i da napadnete Republiku Srpsku, u kojoj stolujete i živite bez ikakvih problema, kao i svi Hrvati, Bošnjaci i ostali gradjani Republike Srpske“, istakao je on u pismu Komarici.

Dodik je u pismu naveo da banjalučki biskup „već duže vreme daje nedolične izjave“ na račun Republike Srpske, poput one da je „u njoj izvršen genocid nad Hrvatima“, ocenivši da se Komarica „duboko i avanturistički meša u politiku i, pritom, pokazuje njeno totalno nepoznavanje, čime ne doprinosi miru i poverenju medju narodima u Republici Srpskoj“.

„Nije tačno da entitet Republika Srpska znači da u njoj ne postoje drugi narodi niti je tačno da je Republika Srpska lakrdija od države, kako to neodgovorno i neprimereno običnom gradjaninu, a kamoli biskupu, vi tvrdite“, istakao je predsednik RS u pismu banjalučkom biskupu.

Prema njegovim rečima, u RS se poštuju temeljna ljudska prava, odnosno ljudsko dostojanstvo i pravo svakog čoveka na slobodu i vlastiti identitet, dodavši da je dokaz za to i podatak da su tri ministra u Vladi Republike Srpske, potpredsednik Vlade ili predsednik Vrhovnog suda Hrvati.

Dodik je u pismu Komarici naveo da je Republika Srpska nastala „kao želja srpskog naroda za slobodom, da živi zajedno sa drugima i deli mir i tu slobodu, da je uredjena Dejtonskim sporazumom i ima svoj Ustav, zakone i demokratski izabranu vlast“.

„Vi ste, u najmanju ruku, ophrvani mentalitetom isključivosti kad ste smogli snage da iznesete teške neistine kako u Republici Srpskoj za Hrvate ‘nema kruha, nema vazduha’…!? Moram biti iskren i reći da još niko do sada nije smogao snage da takav pamflet podmetne ovdašnjoj javnosti, ali vi, nažalost, jeste i to za Vaskrs“, ocenio je Dodik u pismu.

Predsednik RS je još ocenio da u „vapaju“ banjalučkog biskupa o tome kako je u RS i Banjaluci sve manje katolika, nema ni reči o tome da se većina Hrvata sa prostora Republike Srpske uselila u neki od 50.000 udobnih stanova i kuća Srba proteranih iz Zagreba, Dubrovnika, Splita, Karlovca i ostalih gradova u Hrvatskoj.

On je podsetio da je Republika Srpska svakom Hrvatu i Bošnjaku povratniku u Srpsku vratila stan ili kuću, ali da, nažalost, Hrvatska to nije učinila, iako je bila obavezna.

„Razlog za to je dobrim delom zbog medjunarodne zajednice koja se oglušila na to, ali i zbog vašeg upornog angažmana na dezinformisanju medjunarodne zajednice o položaju izbeglih Srba i statusu njihove imovine u Hrvatskoj na vašim ne retkim putovanjima po svetu“, napisao je Dodik Komarici.

Predsednik RS smatra da je zanimljivo da Komaričine tvrdnje o ugroženosti Hrvata u Republici Srpskoj dolazi u vreme kada podaci hrvatskog Ministarstva uprave govore da je sa popisa birača u Hrvatskoj izbrisano 67.496 hrvatskih gradjana srpske nacionalnosti.

„To vam nije palo na pamet da komentarišete“, konstatovao je Dodik u pismu, podsetivši Komaricu da „svete hrišćanske knjige uče da govorimo istinu i samo istinu i da poštujemo velike praznike“.

„Nažalost, vi ne poštujete ni jedno ni drugo što smo videli i ovog Vaskrsa, odnosno Uskrsa. Mi preko vaših ovakvih nastupa ne možemo olako preći, zato i ukazujem na vaše propuste koji ne doprinose miru i suživotu svih na ovim prostorima, a Bog ako hoće neka vam prašta“, naveo je Dodik u pismu banjalučkom biskupu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.