U trendu

Dodik: Za BIH opasno što je Izetbegović sa Erdoganom i Vučićem

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da je za Bosnu i Hercegovinu „opasno“ to što u današnjim razgovorima u Istanbulu učestvuje samo jedan član Predsedništva BiH, bošnjački član Bakir Izetbegović, koji nije ni predsedavajući kolektivnog šefa dražave.

Dodik je rekao da je to „ozbiljan presedan“ kojim se „pokušava dati neka druga dimenzija“.

„To je opasno za BiH, a dolazi od onih koji su uporno nastojali da se prikažu kao njeni branitelji, što radi Bakir Izetbegović, a, u stvari, urušava suštinu njenih institucija i njeno postojanje“, kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Komentirišući današnji sastanak predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i s članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem, on je rekao da RS sa Srbijom ima odlične odnose, a da se Turska „ovde dramatično meša, poržavajući direktno samo Bošnjake“.

Dodik je rekao da ne zna šta je tema sastanka u Istanbulu, ocenivši da Izetbegović „uvodi novu praksu da se član Predsedništva BiH ponovo pokušava predstaviti kao predstavnik BiH u ovim razgovorima“.

„Koliko sam razumeo, iza toga ne stoji odluka Predsedništva BiH, već odluka Izetbegovića i, eventualno, Erdogana. Vučić nije taj koji može odredjivati format sastanka, jer je u poseti Turskoj“, smatra predsednik RS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.