Dokle više? Makedonija i dalje bez vlade i predsednika parlamenta

Nakon petodnevne pauze zbog uskršnjih praznika poslanici makedonskog parlamenta su se vratili u skupštinske klupe nastavljajući 13-todnevnu konstitutivnu sednicu na kojoj bi trebalo da bude izabran predsednik parlamenta i članovi Komisije za izbor i imenovanje.

I danas stranke su ostale duboko ukorenjene u svojim pozicijama, i dok vladajuća VMRO – DPMNE zahteva nove vanredne parlamentarne izbore i odbacivanje tzv. tiranske platforme, opoziciona SDSM traži deblokadu parlamenta i mirnu predaju vlasti.

Ponovo je najmanje rasprave o dnevnom redu, a najviše o tzv. tiranskoj platformi, a poslanik DUI Ejup Alimi zapitao je kolege iz VMRO – DPMNE, zašto im smeta upotreba albanskog jezika, a na primer ne i grčkog koji se, kako je rekao, često koristi na području Đevđelije.

Poslanici SDSM ponovo su optužili poslanike VMRO-DPMNE da namerno blokiraju rad parlamenta, te da je jedini razlog tome nastojanje da sačuvaju svoje željene pozicije, preneli su makedonski mediji.

Inače, Makedonija ni četiri meseca od vanrednih parlamentarnih izbora nema novu vladu, nema predsednika parlamenta, a gradonačelnicima i predsednicima opština je mandat istekao, jer lokalne izbore nije imao ko da raspiše.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.