Dokumenta: Podneti prekršajnu prijavu protiv Tompsona

ZAGREB – „Dokumenta“, zagrebački Centar za suočavanje s prošlošću, pozvao je danas organizatore proslave Dana pobede iz grada Gline, kao i predstavnike vladinih institucija Hrvatske, da osude korištenje pozdrava zločinačkog ustaškog režima, a policiju da podnese prekršajnu prijavu protiv Marka Perkovića Tompsona zbog kršenja javnog reda i mira.

„Kako su tačne reči predsednika Izraela Ruvena Rivlina, koji je prilikom nedavne posete Spomen području Jasenovac rekao i da je ustaška zmija u Hrvatskoj duboko ukorijenjena, pokazalo se i u sklopu programa proslave… u Glini, kada je na početku koncerta Tompson više puta ponovio ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’, započevši njime pesmu ‘Bojna Čavoglave'“, ističu „Documenta“ u saopštenju.

Kako se navodi, nedopustivo je da policija odustaje od prijave, uz objašnjenje da je ustaški poklič sastavni deo Tompsonove pesme, a zasnivajući to na odluci prekršajnog sudije iz Slunja koja se kosi s praksom Visokog prekršajnog suda i Ustavnog suda.

„Policija je bila i dužna žaliti se na tu odluku, što je propustila učiniti. Kao što je dužna prijaviti svako korištenje pozdrava ‘Za dom spremni’ u javnom prostoru“, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.