U trendu

Dokumenta: Podneti prekršajnu prijavu protiv Tompsona

ZAGREB – „Dokumenta“, zagrebački Centar za suočavanje s proÅ¡lošću, pozvao je danas organizatore proslave Dana pobede iz grada Gline, kao i predstavnike vladinih institucija Hrvatske, da osude koriÅ¡tenje pozdrava zločinačkog ustaÅ¡kog reÅŸima, a policiju da podnese prekrÅ¡ajnu prijavu protiv Marka Perkovića Tompsona zbog krÅ¡enja javnog reda i mira.

„Kako su tačne reči predsednika Izraela Ruvena Rivlina, koji je prilikom nedavne posete Spomen području Jasenovac rekao i da je ustaÅ¡ka zmija u Hrvatskoj duboko ukorijenjena, pokazalo se i u sklopu programa proslave… u Glini, kada je na početku koncerta Tompson viÅ¡e puta ponovio ustaÅ¡ki pozdrav ‘Za dom spremni’, započevÅ¡i njime pesmu ‘Bojna Čavoglave'“, ističu „Documenta“ u saopÅ¡tenju.

Kako se navodi, nedopustivo je da policija odustaje od prijave, uz objašnjenje da je ustaški poklič sastavni deo Tompsonove pesme, a zasnivajući to na odluci prekršajnog sudije iz Slunja koja se kosi s praksom Visokog prekršajnog suda i Ustavnog suda.

„Policija je bila i duÅŸna ÅŸaliti se na tu odluku, Å¡to je propustila učiniti. Kao Å¡to je duÅŸna prijaviti svako koriÅ¡tenje pozdrava ‘Za dom spremni’ u javnom prostoru“, dodaje se u saopÅ¡tenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.