U trendu

DPS: Nova vlast na Sinjajevini podriva nacionalnu bezbednost

PODGORICA – Demokratska partija socijalista (DPS) Crne Gore ocenila je danas da buduća vlast podriva nacionalnu bezbednost pokušavajući da spreči održavanje planirane vojne vežbe na planini Sinjajevina, kod Kolašina.

DPS u saopštenju navodi da buduća vlast otvoreno sprečava Vojsku da obavlja svoje zadatke i dužnosti, „populističkim i politikantskim potezima“, kao što je današnji potez lidera Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića, koji se pridružio braniocima Sinjajevine, gde je vojska planirala da izvede vojnu vežbu.

DPS smatra da obuka i vežba koje su planirane, ni u kom smislu ne bi narušile prirodni ambijent ovog područja, i zato je „svaka akcija sprečavanja aktivnosti Vojske Crne Gore ugrožavanje njene borbene gotovosti a samim tim i podrivanje nacionalne bezbednosti države i njenog kredibiliteta u okviru NATO-a“.

„Ne postoji vlast na svetu koja sprečava svoju vojsku da vežba, sem izdajničke kojima su vojske tuđih država bliže od sopstvene“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je nacionalni interes da se Vojska Crne Gore usavršava i obučava, jer na taj način, kao što to rade odbrambene snage svih demokratskih država, brani nezavisnost, suverenitet i teritoriju države i izvršava dodeljene misije i zadatke u skladu sa Ustavom i međunarodnim pravom.

Rukovodstvo Građanskog pokreta URA na čelu s predsednikom te partije Dritanom Abazovićem pridružilo se braniocima Sinjajevine koji su celu noć proveli na mestu gde je vojska planirala da izvede vojnu vežbu.

Oni su poručili da se neće povući sve dok se ne odustane od planirane vojne vežbe i da će odbraniti svaki pedalj Crne Gore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.